Тръмп удря социалните мрежи със заповед, за да си отмъсти на Twitter

OFFNews 28 май 2020 в 14:00 5493 0

Американският президент ще издаде федерална заповед, свързана с компаниите собственици на социални медии, обяви Белият дом днес. Ударът по тях идва, след като вчера Twitter маркира като потенциално недостоверно съобщение на Доналд Тръмп относно гласуването по пощата. Без да представи доказателства, той написа, че изпратените по пощата бюлетини ще бъдат фалшифицирани, а към твърдението му се появи син удивителен знак, поставян от Twitter при възможно недостовера информация. Реакцията на президента, който обичайно обвинява критикуващите го медии в разпространявнето на фалшиви новини, бе крайно остра. Той заяви, че от Twitter задушават свободата на словото, а днес продължи с критиките си.

Въпреки че Тръмп обичайно пренебрегва традиционните медии и използва Туитър, за да общува с американския народ, това е първият път, в който от социалната медия поставят под въпрос съдържанието на постовете му. Вчера той публикува приблизително същото съобщение във Фейсбук, но там то не беше маркирано като потенциално недостоверно.

Съдържанието на федералната заповед не бе разкрито от Белия дом, но още вчера Тръмп заплаши да въведе рестрикции за тях и дори да ги затвори. Неясно засега е и какви стъпки ще предприеме президентът без одобрени от Конгреса нови закони. Ясно е единствено, че заповедта се очаква именно в четвъртък.

Тръмп и днес обвини Туитър в проява на пристрастност и, отново чрез съобщение в същата социална мрежа, обвини, че там "напълно са полудели" и прикани близо 80-те си милиона последователи да продължат да следят постовете му в очакване на следващите му действия.

Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси отговори на критиките за политиката на компанията за проверка на достоверността с думите: "Е, ние ще продължим да посочваме некоректната или спорна информация за изборите в световен мащаб".

Въпреки че Фейсбук не маркираха твърдението за фалшифициране на изборите по пощата на Тръмп като спорно, Марк Зукърбърг подчерта в интервю за Fox News, че цензурирането на социалните медии не е правилната реакция на правителство, загрижено да няма налагане на цензура.

В резултат на разразилата се словесна "буря" между Тръмп и компаниите обаче акциите и на Туитър, и на Фейсбук паднаха в сесията в сряда. Извън коментарите на Дорси и Зукърбърг, официални позиции на Фейсбук, Гугъл и Туитър няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови