Израел легализира застрояването на Западния бряг със закон

ОFFNews 07 февруари 2017 в 11:49 2418 0

Снимка AP

Израел прие спорен закон, който легализира 3800 домове на заселници, изградени на частна палестниска земя в окупирания Западен бряг, предава Би Би Си. 

Според закона палестниците, собственици на земята, ще бъдат компенсирани финансово или ще им бъде предоставен алтернативен имот. Решението, прието с 60 срещу 52 гласа в Кнесета, засяга жилищата в селища, включително и такива, изградени без официално разрешително. 

Докато опозиционният лидер Ицхак Херцог заяви, че решението е опасно за Израел и може да доведе до разследване от Международния наказателен съд, министърът на науката Офир Акунис подкрепи идеята. 

"Тази вече гласуваме за връзката между еврейския народ и земята му. Цялата земя е наша. Всичката", заяви Акунис. 

Главният прокурор Авичай Манделблит заяви, че няма да защити закона пред Върховния съд.

Приемането му следва серия от разрешителни за строежи на територията на Западния бряг, въпреки приетата в края на миналата година резолюция на Съвета за сигурност на ООН, определяща строителството за незаконно.

Според говорителя на палестинския президент Махмуд Абас това е ескалация, която ще доведе до хаос и трябва да бъде заклеймена от международната общност. 

Пратеникът на ООН за Близкия изток Николай Младенов заяви, че новият закон намалява възможността за мир между израелци и палестинци. 

Предстои израелският премиер Бенямин Нетаняху да се срещне с американския президент Доналд Тръмп, като републиканецът обеща повече подкрепа за Тел Авив. От Белия дом засега не представят позицията си по въпроса, но отбелязват, че изграждането на нови селища може да не е от поза за мира. 

През изминалата седмица Израел изсели живеещите на незаконно изграденото селище Амона на Западния бряг, най-голямото такова, след решение на Върховния съд. 

 





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови