Белият дом смени позицията си - новите израелски селища не помагали на мира

ОFFNews 03 февруари 2017 в 14:18 3413 4

Доналд Тръмп  неееднократно е изразявал подкрепата си за Израел и е уверявал близкоизточната страна, че ще има подкрепа в негово лице, но последно изявление от Белия дом показва умерена позиция, две седмици преди посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон.

В изявление на Белия дом се казва, че желанието на Щатите за мир между израелци и палестинци остава непроменено в продължение на 50 години, но изграждането на нови израелски селища да навреди на тази цел. 

"Въпреки че не смятаме, че съществуването на селища е пречка за мира, изграждането на нови и разширяването на съществуващи селища отвъд настоящите им граници може би няма да е полезно за постигането на мир", се казва в изявлението.

От администрацията на Тръмп уточняват, че засега не са заели позиция по въпроса.

Доналд Тръмп нападна предшественика си Барак Обама, когато в края на миналата година Щатите не приложиха правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, допускайки резолюция, която осъжда като незаконно заселването на Западния бряг и Източен Йерусалим. Още тогава Тръмп се закани, че ситуацията ще се промени, когато той встъпи в длъжност. 

Преди седмица Израел съобщи планове за израждане на нови 2500 жилища, което предизвика остра реакция от ООН, ЕС и палестинските власти. 




 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

3

Лопе де Вега

03.02 2017 в 16:23

С преместването на посолството ще почакаме малко. Тръмп беше готов още в понеделник да изпрати посланика си в хотел Давид А'Мелех, но Биби поиска кратко отлагане. Не вярвам, че ще стане въобще. Целия ислямски свят ще се вдигне срещу Тръмп, а днес Тръмп - това са САЩ! Прекалено много интереси имат американците в техните страни за да си позволят такъв бойкот. Също така не е ясно при тази хипотеза, какво място ще заеме Иран сред мюсюлманските страни. Въобще толкова неизвестни крие това решение, че надали някой може да предвиди и половината последствия.

Професоре, откъм нашите - ни вест - ни кост. Особено докато не се изясни задаващата се бъркотия, цари тишина и се стеле мрак По-нататък! Шабат шалом!

Поздрав!

29216

1

Лопе де Вега

03.02 2017 в 15:15

Нож в гърба на Биби! Тръмп отново се изметна. Нещо не е май много последователен или по-скоро първо стреля - после мисли. От самото начало подозирах, че няма да може да е толкова ербап постоянно. А току-виж, левите може да почнат да го харесват. Поне малко.

Поздрав!