Тръмп създава съвет за търговия, оглавява го противник на Китай

OFFNews 22 декември 2016 в 13:35 3897 1

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще създаде Съвет за национална търговия към Белия дом. За шеф на новосъздадения съвет Тръмп ще назначи икономист с твърда позиция против Китай. 

Съветът за търговия ще консултира Тръмп за стратегии при преговори, ще координира действията на Белия дом и федералните органи на властта и ще заеме водещото място в осъществяването на програмата за държавни инвестиции на новия президент.

Шеф на съвета ще е Питър Наваро, университетски преподавател и автор на книгата "Death by China: How America Lost its Manufacturing Base", по която е създаден и филм.

В книгата Наваро обяснява, че Пекин е заплаха за американската икономика.

Той е против липсата на дипломатически отношения с Тайван. 

Екипът на Тръмп определи Наваро като "визионер", от когото се очаква да развие търговски политики, които ще намалят търговския дефицит, ще увеличат растежа на САЩ и ще помогнат за създаването на работни места.

"За пръв път към Белия дом ще има съвет, който да поставя на първо място американското производство и американските работници и който да мисли стратегически за здравето на американския военнопромишлен комплекс и ролята на търговията и производството в националната сигурност", посочи екипът на новия президент.

"Сътрудничеството е единственият правилен избор", заяви говорителка на китайското външно министерство в коментар за избора на Питър Наваро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews