Тръмп избра за шеф на екоагенцията защитник на енергийната индустрия

OFFNews 08 декември 2016 в 15:07 4774 1

Снимка AP

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще назначи за ръководител на федералната агенция за защита на околната среда Скот Пруит, известен противник на твърдението, че човешката намеса влияе върху климатичните промени. 

Пруит е и защитник на използването на изкопаеми горива за производството на енергия. 

Преди няколко месеца Скот Пруит коментира, че все още продължава дебата по въпроса дали човешката намеса е причина за глобалното затопляне, а учените "отвратително злоупотребяват относно степента и обхвата на глобалното затопляне и доколко то е свързано с човешката дейност". Той е категоричен, че оспорването на тази теза и дебатът трябва да продължат на всички нива, вместо да се заглушават.

В официалното съобщение, с което беше обявен изборът на Пруит за поста, се посочва, че агенцията "прекалено дълго харчи доларите на данъкоплатците за излезлите от контрол антиенергийни цели, които сложиха край на милиони работни места, докато отслабваха с действията си фермерите и други бизнеси и индустрии". 

Скот Пруит е главен прокурор на щата Оклахома и е сред основните противници на климатичната политика на настоящия президент Барак Обама. Той е работил в тясно сътрудничество и с петролни и газови компании за борба срещу екорегулации в сектора.

Изборът на Пруит не е изненадващ, тъй като позицията му съвпада с тази на Доналд Тръмп, който вече обяви, че ще прекрати участието на САЩ в Споразумението за климата, което беше подписано в Париж. По време на предизборната си кампания пък Тръмп дори заплаши да закрие екоагенцията. 

Енергийната индустрия посрещна положително избора на Пруит. 

От Американската коалиция за електричество от "чисти" въглища обявиха, че Скот Пруит ще е "важен глас на разума, що се отнася до енергията и екорегулациите". 

Екозащитниците пък бяха скандализирани от избора, като подчертаха, че така агенцията ще попадне в ръцете на енергийната индустрия. По думите им назначаването на Пруит начело на екоагенцията е като да се сложи подпалвач за началник на пожарна. 

Малко след като стана ясен изборът на Тръмп за шеф на екоагенцията, актьорът и екоактивист Леонардо ди Каприо и директорът на неговата фондация Тери Таминен се срещнаха с новоизбрания президент. 

Двамата са представили на екипа на Тръмп презентация за това как фокусирането върху енергия от възобновяеми източници може да създаде милиони работни места. 

Ди Каприо е силен застъпник в борбата срещу климатичните промени. Това е и основната тема на документалния му филм "Преди потопа", който излезе наскоро. 

Актьорът дал копие от филма на Иванка Тръмп. 

Доналд Тръмп приел добре идеите им и предложил да се срещнат отново след месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови