Тръмп обявява дали ще спазва ядреното споразумение с Иран

OFFNews 13 октомври 2017 в 12:11 1547 0

Снимка Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви днес стратегията си за Иран и позицията по международното споразумение за иранската ядрена програма. 

Очаква се Тръмп да разграничи администрацията си от международното споразумение по ядрената програма на Иран като уведоми Конгреса, че не смята, че Техеран спазва духа на споразумението.

Това няма да изтегли автоматично САЩ от споразумението, но Конгресът ще има срок от 60 дни да прецени дали да възобнови действието на санкциите на САЩ срещу Иран, които бяха отменени съгласно иранското ядрено споразумение, съобщиха Би Би Си.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е обсъдил споразумението с високопоставени представители на Китай, Русия, Франция и Великобритания. 

"Бих ги описала като разговори за консултации, изслушване и обсъждане на цялостното представяне на плана, което президентът ще обяви утре", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. 

Съгласно споразумението от 2015 г. Иран се съгласи да замрази ядрената си програма срещу частичното вдигане на санкциите.

Тръмп отдавна критикува споразумението, като по време на кампанията преди президентските избори в САЩ обеща да го прекрати. Той я нарече "най-лошата сделка, договорена някога". 

Конгресът изисква от американския президент да удостоверява на всеки 90 дни, че Иран поддържа своята част от споразумението.

Очакваното решение за разграничаване от споразумението стана причина за тревога сред съюзниците на САЩ и сред някои членове на администрацията на Тръмп. 

Секретарят по въпросите на отбраната Джеймс Матис каза на заседанието на Сената по-рано този месец, че не е в национален интерес на САЩ да се откажат от споразумението. 

Дори критиците на сделката смятат, че отказът от споразумението ще изолира САЩ. 

Редица чуждестранни лидери, сред които британският премиер Тереза Мей и френския президент Емануел Макрон, призоваха Тръмп да не изтегля САЩ от споразумението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови