Тръмп и Ким Чен-ун - 48 минути на 4 очи в Сингапур (галерия)

Ще решим голям проблем, заяви американският президент

OFFNews 12 юни 2018 в 06:47 7872 0

Историческата среща между президентите Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур на четири очи продължи 48 минути, според Белия дом. 

Тръмп определи срещата като "много, много добра" и заяви, че има "отлични отношения" с Ким. "Ще решим голям проблем, голяма дилема", прогнозира президентът на САЩ, цитиран от АП. 

Двамата лидери направиха продължително ръкостискане и позираха за снимка на фотографите в хотел "Капела" на остров "Сентоса". След това Тръмп и Ким си размениха няколко думи и се оттеглиха за разговори на четири очи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. 
"Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение", каза Тръмп.

"Старите практики и предразсъдъци работеха срещу нас, но ние преодоляхме всички тях и сме тук днес", заяви той на корейски, като думите му бяха преведени от негов преводач.

Това е историческа първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер.

Съвместна пресконференция няма да има. Според предварителните съобщения Доналд Тръмп ще обобщи резултатите от разговора си с Ким Чен-ун по-късно през деня. Държавният секретар Майк Помпео ще замине за Сеул, за да информира южнокорейския и японския си колега за съдържанието на разговорите.

Очакваше се Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да засегнат въпросите за закриването на ядрената програма на Северна Корея и вдигането на дипломатическите и икономическите санкции срещу Пхенян. 

Малко по-късно двамата лидери продължиха разговорите си в разширен формат. В състава на американската делегация бяха държавният секретар Майк Помпео, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс.
От севернокорейска страна присъстваха заместник-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен. Двете делегации имаха работен обяд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови