Трагедия в коптска църква в Египет: десетки загинали и десетки ранени при пожар

OFFNews 14 август 2022 в 17:31 3589 0

Пожар в коптска църква в Египет с десетки жертви и ранени, 14 август 2022 г.

Снимка БТА/АП

Пожар в коптска църква в Египет с десетки жертви и ранени, 14 август 2022 г.

Десетки хора загинаха при пожар в коптска църква в Египет. Много от тях са били смазани по време на отчаяната борба за спасение – предава Би Би Си.

По официални данни жертвите са най-малко 41. Десетки са ранени, според АФП те са 45. Смята се, че сред загиналите има деца.

Пожарът е избухнал, когато 5 хил. вярващи са се събрали за меса в коптската църква в Гиза "Абу Сифин", съобщават източници от службите за сигурност пред Ройтерс. По думите им пожарът е блокирал един от входовете и е предизвикал стълпотворение.

Пожарните служби твърдят, че пожарът е овладян.

Точната причина за пожара не е ясна.

Отец Фарид Фахми от друга близка църква в квартал Имбаба заяви пред АФП, че причината е късо съединение. "Токът беше спрян и те използваха генератор - каза той. - Когато токът се върна, се получи претоварване."

Оцелели християни разказват за случилото се.

"Хората се събираха на третия и четвъртия етаж и видяхме, че от втория етаж излиза дим. Хората се втурнаха да слизат по стълбите и започнаха да падат един върху друг", разказва Ясир Мунир пред Ройтерс.

"След това чухме взрив, а от прозореца излизаха искри и огън", каза той и добави, че той и дъщеря му са били на първия етаж и са успели да избягат.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси поднесе "искрените си съболезнования на семействата на невинните жертви, които са преминали при своя Господ в един от неговите молитвени домове".

Прокуратурата съобщи, че е изпратила екип на мястото на инцидента, който да разследва причината за пожара.

Гиза се намира на другия бряг на Нил от Кайро и е част от метрополията Голям Кайро.

Коптите християни съставляват най-малко 10 милиона от 103-милионното население на Египет.

Коптите твърдят, че се сблъскват с дискриминация и играят по-малка роля в обществения живот на Египет, отколкото оправдава броят им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови