Тежко поражение за Борис Джонсън, блокират Брекзит без сделка

OFFNews Последна промяна на 04 септември 2019 в 08:14 5377 1

Тежко поражение претърпя Борис Джонсън в британския парламент. Тази нощ Камарата на общините предприе първа стъпка за блокиране на Брекзит без сделка. 

Британските депутати одобриха текст, чрез който се противопоставят на излизането на Великобритания от ЕС без споразумение. В подкрепа на законопроекта гласуваха както представители на опозицията, така и от управляващата партия. Законопроектът беше приет с 328 гласа, а 301 депутати гласуваха против.

Практически депутатите гласуваха за изземване на дневния ред на правителството и си върнаха контрола в Камарата на общините. Това е първа стъпка към искане за ново отлагане на Брекзит.

Борис Джонсън загуби вчера парламентарното си мнозинство, след като депутатът от Консервативната партия Филип Лий се присъедини към лейбъристите.

Междувременно правителствени източници съобщават, че всичките 21 депутати консерватори, които гласуваха против Борис Джонсън, са изключени от партията, информира БНТ. В тази група са бившият финансов министър Филип Хамънд и Никълъс Соумс, който е внук на бившия премиер Уинстън Чърчил. 

Премиерът обяви, че още днес ще поиска свикване на предсрочни избори, вероятно на 14 октомври, предаде Ройтерс. Не е ясно обаче дали опозиционните партии ще подкрепят предсрочен вот. 

Британският министър на финансите Саджид Джавид съобщи, че ще бъдат отпуснати допълнителни два милиарда лири за периода 2020-2021 г. за финансиране на подготовката за Брекзит. Така общата сума за Брекзит след референдума от 2016 г. ще възлезе на 8,3 милиарда лири. Допълнителните пари ще бъдат предназначени за полицията, граничните служби и пристанищата, посочва Франс прес, цитирана от БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови