Ципрас призна за план Б, ако Гърция напусне еврозоната

OFFNews 31 юли 2015 в 16:23 3475 0

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призна пред парламента за наличието на план Б в случай на напускане на еврозоната, но отрече да е правен такъв за връщане към драхмата, съобщава Ройтерс.

Наскоро стана ясно, че бившият финансов министър Янис Варуфакис е разработил план за създаване на паралелна платежна система. Разкритието идва в момент на разцепление в СИРИЗА и продължаващи преговори с международните кредитори за трета спасителна програма за южната ни съседка на стойност 86 млрд. евро.

Министър-председателят заяви, че не се е целял изход на Гърция от еврозоната, а планът е бил изготвен като резервен, в случай че кредиторите поискат страната да напусне еврото. Ципрас определи създаването на алтернативен план като задължение на едно отговорно правителство.

Макар че не коментира конкретно проекта на Варуфакис, който включва хакване на сайта на Генералния секретариат на държавните доходи, Ципрас заяви, че идеята за създаване на база данни, която да позволява на гърците да се разплащат, далеч не е "потаен и дяволски план за изваждане на държавата от еврото". 

"Господин Варуфакис може да е допуснал грешки, всички сме. Можете да го обвинявате колкото искате за политическия план, изявленията му, за вкуса му за ризи, за почивките в Егина. Но не можете да го обвините в кражба на парите на гръцкия народ или че е имал таен план да докара Гърция до пропастта", каза Ципрас.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови