Гърция: Ципрас оцеля при втория ключов вот, бунтът в "Сириза" се разраства

OFFNews 23 юли 2015 в 07:37 4650 7

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас спечели втория ключов вот в гръцкия парламент, който след продължителни дебати рано в четвъртък одобри втория пакет задължителни реформи за започване на преговорите за трети спасителен план за страната, по който се планира Гърция да получи 86 милиарда евро финансова помощ.

По време на дебатите отново имаше протести в Гърция срещу планираните реформи.

Премиерът Ципрас е изправен и пред разрастващия се вътрешен бунт в партията му "Сириза" - 36 от общо 149-та депутати на управляващата крайно лява формация гласуваха "против", а реформите бяха одобрени с гласовете на опозицията, пише Reuters.

Първият пакет реформи, одобрен от парламента миналата седмица, беше насочен към повишаване на данъците и затягане на бюджетната дисциплина и предизвика недоволството у "Сириза". Той също мина само благодарение на опозицията.

Реформите, които депутатите одобриха днес, включва нови правила за справяне при фалит на банки и ускоряване на съдебната реформа - две условия, поставени страните в еврозоната и Международния валутен фонд, за да започнат преговорите за получаването на 86-те милиарда евро помощ.

Те бяха одобрени с 230 гласа "за" в 300-членния парламент.

"Направихме тежки избори и аз лично направих труден, отговорен избор", каза Ципрас. "Избрахме трудния компромис, за да предотвратим най-екстремните планове на най-екстремните среди в Европа."

Той обяви, че е против мерките, поискани от МВФ и еврозоната, но иска приемане на третия спасителен план, за да избави страната си от банкрут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови