Централният банкер на Латвия, разследван за искане на €100 хил. подкуп, излезе от ареста

OFFNews 20 февруари 2018 в 12:34 2784 0

Илмар Римшевич

Снимка Ройтерс

Илмар Римшевич

Латвийската агенция за борба с корупцията освободи от ареста управителя на Централната банка на Латвия срещу гаранция от 100 хил. евро, внесена от негов приятел. Илмар Римшевич бе арестуван в дома си в събота в рамките на разследване, което трябва да установи дали той е поискал подкуп в минимален размер 100 000 евро. През това време домът и офисът му бяха претърсени.

Римшевич, който е начело на централната банка от 2001 г., отхвърля обвиненията, заяви адвокатът му, цитиран от Би Би Си.

В същото време централната банка обяви политика на нулева толерантност към корупцията и съдейства на разследването.

Антикорупционната агенция на страната уточни, че криминалното разследване не е свързано с обвиненията за пране на пари срещу третата по големина банка в страната - ABLV, отправено от САЩ, след като подобна версия бе разпространена чрез агенция Ройтерс.

Миналата седмица САЩ обвиниха ABLV в нарушение на санкциите срещу Северна Корея, като е позволила транзакции, свързани с оръжейната програма на Северна Корея. Европейската централна банка реагира на обвиненията, като блокира всички плащания на ABLV, което принуди банката да търси спешна финансова помощ, като помоли Латвийската централна банка за заем от 480 млн. евро срещу залог от ценни книжа. Централната банка реши да отпусне 97,5 млн. евро.

Междувременно втора латвийска банка - Norvik - предприема действия срещу държавата, като твърди, че "високопоставен латвийски служител е злоупотребил с позицията си и е искал подкупи.

Скандалът провокира министър-председателят Марис Кучинскис да свика извънредно заседание на кабинета. По-рано той увери, че Римшевич не представлява заплаха за националната сигурност, но също така го призова да подаде оставка.

"Не мога да си представя, че управителят на Банката на Латвия, задържан по толкова сериозни обвинения, би могъл да продължи да работи", заяви премиерът по латвийска телевизия, цитиран от Би Би Си.

Срещу Римшевич официално не са повдигнати обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!