Търговец на фалшиви паспорти в Турция продавал и български

Поне 10 души нелегално са прекосили сирийската граница с Турция с фалшиви документи

OFFNews 31 януари 2022 в 12:26 1262 0

Снимка pixabay

Процъфтяваща онлайн индустрия издава фалшиви паспорти на хора, свързани с „Ислямска държава“, което им позволява да напускат Сирия и да пътуват до Великобритания, ЕС и САЩ, стана ясно от разследване на британския вестник "Гардиън", публикувано днес.

От "Гардиън" са установили връзка с такава мрежа, ръководена от узбекски гражданин в Турция, поддържащ връзки с екстремисти. Той продава изключително качествени фалшиви паспорти за по 15 000 долара. Паспортите могат да бъдат всякакви.

Бизнесът му до такава степен процъфтява, че наскоро търговецът на фалшиви паспорти е създал нов канал в криптираната чат програма Telegram, кръстен "Istanbul Global Consulting".

По време на журналистическото разследване са намерени видеокопия на френски, белгийски, български и руски паспорти с на пръв поглед напълно автентични водни знаци и холограми.

Узбекският гражданин е казал пред "Гардиън", че не пита клиентите си от коя групировка са и е готов да работи с всеки: "Не е моя работа да определям кой е лош и кой добър, това е работа на службите за сигурност".

Британският вестник има сведения за поне десет души, които нелегално са прекосили сирийската граница с Турция и с тези паспорти са излетели от летището в Истанбул.

Търговците на фалшиви паспорти твърдят, че страните от ЕС са най-популярните дестинации, но има сведения и за двама души, пътували от Истанбул до Мексико с руски паспорти, след което се преминали нелегално в САЩ.

Нигер, Мавритания, Украйна и Афганистан са други популярни дестинации за екстремистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови