Тайнствен влак пресече за първи път от две години границата от Северна Корея към Русия

OFFNews 06 ноември 2022 в 22:01 15686 6

Влак на границата между Северна Корея и Русия

Снимка 38North

Влаковият състав вече от руска страна, на около 2 километра от границата.

От Северна Корея към Русия в петък потегли влак за първи път от две години насам, съобщи Ройтерс. Агенцията уточнява, че американските власти са предупредили по-рано тази седмица, че разполагат с информация, която свидетелства за тайни доставки на оръжие от КНДР за Руската федерация.

Влакът е прекосил границата между Северна Корея и Русия в петък, два дни след съобщението от САЩ, че Пхенян тайно доставя на Москва артилерийски снаряди за войната с Украйна, съобщи Ройтерс с позоваване на тинк-танка „38 North“, наблюдаващ ситуацията в Северна Корея.

Влакът е преминал през единствената сухопътна връзка между Русия и Северна Корея – 800-метровия мост на дружбата „Туманганг“.

Вашингтонският аналитичен тръст акцентира върху това, че композицията е първата от две години насам. Информацията е потвърдена от сателитни снимки.

Границата между КНДР и Руската федерация беше затворена през февруари 2020 година след избухването на пандемията от коронавирус.

От снимките се вижда, че в петък сутринта в 10:24 сутринта местно време състав от три вагона се вижда на един от коловозите до зоната за обработка на товари. Най-източният вагон е светлосин, вторият изглежда по-тъмно син, а задният вагон е червеникавокафяв.

Към 13:10 ч. местно време същият състав от три вагона е видян да бъде теглен от локомотив в Русия на около 200 метра от края на железопътния мост. Влакът е близо до гранично-пропускателната гара „Дом на приятелството“ между Корея и Русия.

В 14:29 местно време локомотивът и три мотриси са засечени на коловоз на гара Хасан в Русия, приблизително на два километра от границата. На съседен коловоз до новопристигналия влак са спрени три по-малки вагона или контейнери на платформи. Не може да се определи дали е в ход претоварване или няма връзка между двете влакови композиции.

Установяването на предназначението на влака на базата на сателитните снимки е невъзможно, но пресичането на границата дойде в момент, в който се появи информацията за продажба на оръжие от КНДР за Русия и в навечерието на очакваното възобновяване на търговските отношения между двете страни.

Ройтерс съобщи, че според информацията, с която разполага Белия дом, Северна Корея възнамерява да достави оръжие на Москва през страни от Близкия Изток и Северна Африка. В същото време агенцията добавя и изявлението на Пхенян, с уверение, че не е доставял и няма намерение да доставя оръжие на Русия.

В сряда Русия съобщи, че е изпратила в Корея първия от избухването на пандемията влак. В три специални вагона, както твърдят руснаците, се превозват 40 коня от ценната полукръвна порода Орловски Рисак, създадена в края на XVIII век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

08.11 2022 в 11:23

Корея заради изолацията имат ноу хау как да са независими , в колкото и мизерно производство да имат.

Русия в момента е в шок от зависимостта си на санкционирани технологии, а почва и липсата на персонал и мозъци да се усеща.

Сега очаквайте - "Корейски консултанти строят заводи в Русия" или нещо такова като следваща новина :D

2073

5

Johnny B Goode

07.11 2022 в 00:36

"Комплексирани диктаторчета от всички страни, съединявайте се!"

Абе Бармалейката, какво стана с военната помощ дето щяла да идва от Венецуела?

6386

4

Zlatko

06.11 2022 в 23:15

Голяма грешка е да изнасят коне! Ще са им нужни, когато се наложи да превозят до Украйна топовете от битката при Бородино.

345

3

Джендо Джедев

06.11 2022 в 23:13

Попе,

Демек - руски трактори... :D Само се чудя откъде Ким ще им намери трева, то в Кимландия за хората не остана...

15914

2

поп Дръвчо

06.11 2022 в 23:06

Джендо, по-интересно ще е ако наистина праща в замяна породисти коне.

345

1

Джендо Джедев

06.11 2022 в 22:50

"Втората армия в света" купува джепане от Кимландия за да воюва с... една Украйна! Ега ти падението! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!