Таймс скуеър и Айфеловата кула в мрак за „Часа на Земята”

OFFNews 29 март 2015 в 10:20 2176 0

Жителите на Ню Йорк взеха участие снощи в международната екологична акция "Часа на Земята". В 20.30 ч местно време за час загаснаха светлините на главните забележителности на мегаполиса - площада "Таймс скуеър" и небостъргача "Емпайър стейт билдинг". В мрак потъна и намиращата се на брега на Ийст ривър щабквартира на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Стотици туристи посрещнаха с аплодисменти и възторжени възгласи изключването на светлините на рекламите на "Таймс скуеър". В мрак потънаха и ярките неонови надписи на бродуейските театри. Към световната акция се присъединиха също десетки хиляди редови граждани на Ню Йорк, изключвайки светлините в домовете си.

Тази година в "Часа на Земята" участваха над 170 страни. В рамките на акцията бе изгасено осветлението на 1200 известни забележителности по целия свят, включително атинския Акропол, Биг Бен и статуята Христос Спасителя в Рио де Жанейро.

Айфеловата кула също потъна в мрак вчера за пет минути, след като светлините й бяха загасени за отбелязването на кампанията. Събитието бе символичен акт в Париж, който е известен с прозвището "Град на светлината".

По време на "Часа на Земята" вчера Москва е икономисала 399 мегавата електроенергия, съобщи представител на властите в руската столица.

По думите му 15 мегавата от общо спестената енергия са от архитектурно-художественото осветяване на над 800 сгради, които за час са потъмнели.

Точно в 20.30 ч местно време в Москва загаснаха светлините на Кремъл, както и на други известни и знакови за руската столица сгради. В града имаше и велопоход на стотици хора, който се проведе в подкрепа на "Часа на Земята". Той тръгна точно в момента, в който започна екоакцията, а целта му бе московските власти да популяризират колелото като транспортно средство.

Кампанията "Часът на Земята" започва през 2007 г. по инициатива на Световния фонд за дивата природа с цел да се поощри осведомеността по въпросите на околната среда. Идеята на акцията е за час да се загасят светлините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови