„Тайм“ избра папа Франциск за „Човек на годината“

Вероника Шербанова 11 декември 2013 в 18:30 1947 2

Папа Франциск. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Папа Франциск

 

Списание „Тайм“ избра папа Франциск за „Човек на годината“ за 2013 г. заради това, че е „извадил папството извън двореца и го е поставил на улицата“.

Папа Франциск накара най-голямата Църква да се изправи пред най-належащите си нужди и уцели точния баланс между осъждането и състраданието, обясни главният редактор на „Тайм“ Нанси Гибс.

Много рядко се случва някой, който се е появил толкова скоро на международната сцена, да привлече до така степен вниманието както на младите, така и на възрастните, както сред вярващите, така и сред скептиците, посочи тя.

По думите на Гибс папа Франциск е оказал най-голямо влияние на световните събития през тази година.

Папата не търси слава или успех, но ще бъде щастлив, ако това признание помогне за разпространението на божиите послания, коментира отличието говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

По думите му е положително това, че едно от най-престижните отличия в международните медии се дава на човек, който се бори за налагането на духовни, религиозни и морални ценности и издига глас за по-голяма справедливост.

Това не е първият път, в който папа става „Човек на годината“. През 1994 г. отличието получава папа Йоан Павел II, а през 1962 г. - Йоан XXIII.

На второ място в класацията на „Тайм“ за 2013 г. е бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който разпространи секретни документи, доказващи, че службите за сигурност на САЩ следят телефонните разговори на милиони хора по света.

На трето място е класирана активистката за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация Едит Уиндзор. На четвърто място пък е президентът на Сирия Башар ас Асад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!