Комисия ще пази децата от сексуални посегателства в католическата църква

Вероника Шербанова 06 декември 2013 в 11:57 2076 0

Папа Франциск, Снимка: ЕПА
Папа Франциск, Снимка: ЕПА

 

Папа Франциск ще създаде комисия, която да защитава децата от сексуални посегателства в католическата църква, съобщи Би Би Си.

За създаването на комисия съобщи архиепископът на Бостън кардинал Шон О'Мали след среща с папата.

Комисията ще има за задача да проучва проблема със сексуалните злоупотреби с деца и да предлага мерки за защитата им и за оказване на помощ на жертвите на насилие.

Архиепископията в Бостън беше в центъра на скандал за сексуално насилие над деца от католически свещеници през 2002 г. Скандалът доведе до оттеглянето на тогавашния архиепископ.

Църквата е обвинявана неведнъж в сексуални злоупотреби с деца. По-рано през годината папа Франциск наложи по-строги закони за защита на децата от сексуално насилие.

ООН поиска информация за предполагаеми злоупотреби от страна на свещеници и монаси от 1995 г. до момента. От Ватикана обаче отказаха да предоставят подобни данни под предлог, че тези случаи са отговорност на съдебните системи на страните, в които са се случилио злоупотребите.

Служители от Ватикана трябва да бъдат разпитани за различни проблеми, сред които и насилие над деца от Комитета на ООН за правата на детето през януари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови