Свалиха пътници от самолет, защото изглеждат "твърде мюсюлмански"

OFFNews 20 януари 2016 в 17:15 10239 10

Четирима души бяха свалени от самолет, защото изглеждали "твърде мюсюлмански" и това притеснило екипажа, съобщава британският "Independent".

Четиримата пасажери от Бруклин са пътували с други двама свои приятели от Торонто до Ню Йорк, когато били накарани да напуснат самолета на американската авиокомпания "Republic Airways".

Според тях това е дискриминация и не са били допуснати до полета заради раса, цвят на кожата и принадлежност към даден етнос.

Двама от мъжете са платили по-рано 70 долара, за да бъдат преместени в първа класа, а трети е дал 75 долара, за да смени полета си с цел всички да пътуват заедно.

В интервю за "New York Daily News" единият от свалените пасажери обяснява, че е бил помолен да слезе от самолета от стюардеса малко преди излитане. Първоначално той решил, че става въпрос за евакуация, но минути по-късно, когато го помолили да се върне, за да си вземе багажа, видял, че това се отнася само за него. 

Други двама от свалените пътници твърдят, че пасажерите около тях са правили расистки коментари.

Сред потърпевшите трима са били с индийски произход и един - с арабски. След като били свалени от самолета, служител на авиокомпанията им обяснил, че заради начина по който изглеждат и факта, че двама от тях са се преместили в първа класа, а останалите са запазили местата си екипажът е бил притеснен и е настоял за отстраняването им от самолета.

Те са завели дело срещу превозвача с искането на всеки един да бъде изплатена компенсация от 1 млн. долара и още 5 млн. неустойка.

От "Republic Airways" отказват коментар по въпроса.

Може да се окаже, че това не е единичен случай, след като потребител в Туитър написа, че самолет на Делта Еърлайнс е бил върнат при подготовка за излитане и цветнокож пасажер е бил свален за проверка, защото жена се усъмнила в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews