Стратегическият Антоновски мост е затворен след нов удар на украинските военни

OFFNews 27 юли 2022 в 11:05 7720 1

Антонов

Снимка Стоп кадър

Антоновски мост

Движението по Антонивския мост над река Днепър край Херсон е блокирано след поредния удар на украинските военни, съобщи Кирил Стремусов от окупационната администрация, цитиран от Би Би Си.

Това е единственото съоръжението, което свързва Херсон с другия бряг на реката, окупиран от руските войски през февруари. Унищожаването му ще наруши снабдяването на армията и цивилното население, което е изключително важно на фона на изявленията за предстоящо контранастъпление на украинските въоръжени сили в Херсонска област.

Предишната вечер се появиха съобщения от очевидци и видеоклипове за масирания обстрел. По това време окупационните власти твърдят, че мостът не е пострадал. Сега те признават, че структурата се нуждае от ремонт.

"Има удари по моста, мостът не е разрушен. Добавени са още ями", каза Стремузов пред ТАСС. 

Той твърди, че украинските военни са изстреляли повече от 10 снаряда от различни артилерийски системи, повечето от които уж са били отблъснати от руската система за противовъздушна отбрана.

Украинската страна също коментира удара по моста сутринта.

"Работата на нашата артилерия е толкова деликатна и скъпоценна, че има за цел по-скоро да деморализира вражеските войски. Ето защо имаше удари по моста "Антонов". Но те бяха филигранни", заяви по телевизията Наталия Хуменюк, ръководител на пресслужбата на южното командване (цитирана от канала "Политика на страната").

Стремусов твърди, че новата атака срещу моста няма да повлияе на хода на военните действия и че руските военни създават допълнителни пропускателни пунктове.

"Тези, които стреляха по моста, направиха живота на населението на Херсонска област малко по-труден. Това по никакъв начин няма да повлияе на изхода от военните действия", цитира РИА Новости представител на окупационната администрация.

Антоновският мост е бил подложен на силен обстрел поне два пъти. За първи път това се случи на 10 юли. Руската страна твърди, че ударът е бил нанесен от американски ракетни установки HIMARS, чиито доставки вече са оказали забележимо влияние върху хода на военните действия в Украйна. Вторият път беше на 20 юли. След това окупационната администрация е трябвало да ограничи движението на камионите, за да организира ремонтът.

Антоновският мост е автомобилно-пешеходен, свързващ селището Антоновка с град Альошки на левия бряг на Днепър близо до Херсон. Пуснат е в експлоатация през 1985 г. Мостът е дълъг 1366 м, широк е 25 м и има 30 разклонения. Според експерти такива големи обекти е изключително трудно да бъдат унищожени с ракетни удари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови