Стивън Кинг за забраната на абортите: Това е най-добрият Върховен съд, който 19 век е произвел

Елена Стоилова 27 юни 2022 в 12:53 21876 0

Протест забрана аборти

Снимка Getty Images

Протест пред Белия дом във Вашингтон.

 „Това е най-добрият Върховен съд, който деветнадесети век е произвел.“ Така писателят Стивън Кинг коментира в Туитър взетото решение на Върховния съд на САЩ за отмяна на правото на аборт. Масовите протести, които започнаха в цялата страна от момента на вземане на решението от Върховния съд и до днес продължават – от Вашингтон до Западното крайбрежие, напрежението расте.

След решението от 24-и юни, десетки знаменитости изразиха публично своето неодобрение. Върховният съд отмени закона (Roe v. Wade ), приет през 1973г., защитаващ свободата на бременните жени и правото им да правят аборт. Това предизвика гнева и разочарованието на много знаменитости сред които бившата първа дама Мишел Обама,  рапърът Кендрик Ламар, актрисата Вайола Дейвис, Стивън Кинг и Тейлър Суифт, Лили Алън, Оливия Родриго и много други. 

Рапърът Кендрик Ламар с кръв, течаща по лицето му от короната му с бодли, завърши своето изпълнение на фестивала „Гластънбъри“ във Великобритания с думи, подкрепящи правата на жените, които според него са дадени от Бог: „ Те съдят вас, те съдят Бог“, така обръщайки се към Върховния съд и неговото решение. Лили Алън и Оливия Родриго изпяха в дует на същия фестивал хита на Алън "Fuck you". 

В социалните мрежи напливът на коментари на решениетп на съда не стихва. Актрисата Вайола Дейвис, носителка на наградите „Оскар“, „Златен глобус“ и „Еми“ написа в туитър: „ Разочарована. Сега повече от всякога трябва да използваме нашия глас и сила! НИЕ хората“.

Не само тя изрази своето неодобрение към ситуацията, съпругата на бившия президент на САЩ - Мишел Обама написа в инстаграм дълго изявление, в което казва: „ Сърцето ми е разбито днес. Сърцето ми е разбито за хората в тази страна, които изгубиха фундаменталното си право да вземат информирани решения за собствените си тела...“. Бившата Първа дама на САЩ изрази болката и разочарованието си в своя пост, давайки сърцераздирателни примери за това как ще се отрази приетото от Върховния съд решение на бъдещето на страната. Тя казва:“ Така че, да, сърцето ми е разбито за тийнейджърката, изпълнена с жар и обещания, която няма да е способна да завърши училище или да живее живота, който иска, защото щатът контролира решенията за репродуктивната й система; за майката на нежизнеспособна бременност, която е задължена да роди мъртвото си дете...“. Съпругата на Барак Обама, известна със своите речи и с нагласите си към равенството, изразява мислите си, като завършва с обнадеждаващо обръщение към хората, че има надежда и че има за какво още да се борят.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Michelle Obama (@michelleobama)

Певицата и текстописка Тейлър Суифт публикува в туитър: „ Аз съм абсолютно ужасена, че сме тук, че след толкова много десетилетия на хора, борещи се за правата на жените над собствените им тела, днешното решение ни лиши от това.“ Суифт е позната на феновете си като феминистка, борец за равноправие между мъжете и жените, и изявлението й в туитър е напълно очаквано и посрещнато с положителни отзиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови