Спасиха катерач от изригналия вулкан на Филипините (снимки)

09 май 2013 в 12:02 2682 0

Вулкан изригна на Филипините. Снимка: БГНЕС
Вулкан изригна на Филипините. Снимка: БГНЕС

35-годишен тайландски катерач бе спасен вчера след изригването на вулкан във Филипините. Бонджай Ятопорнгонг е бил намерен изнемощял и със счупена ръка на около половин километър от кратера на вулкана Майон в провинция Албай. Вулканът се намира на 350 километра югоизточно от столицата на Филипините Манила. 

"Той е в стабилно състояние, но ще бъде допълнително наблюдават от медиците", съобщи директорът на местната гражданска защита Бернандо Алехандро.

Преди два дни вулканът Майон уби петима катерачи. Четирима от загиналите са германци, а петата жертва е филипински екскурзовод. Седем души бяха ранени.

Майон е един от най-активните вулкани в страната. Изхвърлил е облаци от пепел и скали на височина от няколкостотин метра за по-малко от минута. В този момент по билото на вулкана е имало 27 души. Оцелелите описват изригването като "дъжд от камъни, като в Ада".

Местен гид разказва как жертвите са били убити или ранени от падащите скали през облаците пепел. 

По информация на Филипинския институт по вулканология и сеизмология изригването е било с продължителност 73 секунди и е изхвърлило облаци пепел на повече от 500 метра височина.

Вулканът Майон е изригвал близо 50 пъти за последните 400 години. През декември 2009 година хиляди души напуснаха домовете си, след като вулканът започна да бълва лава и пепел. Най-смъртоносното му изригване е било през 1814 година, когато повече от хиляда души намират смъртта си.

Ето и клип на изригналия филипински вулкан:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови