Сметната палата на САЩ откри проблеми в проекта за изтребителите F-35

OFFNews Последна промяна на 26 април 2019 в 12:10 7103 0

F-35

Снимка АА

Заради липсата на резервни части, забавянето на ремонтите и несъответствията на детайлите, изпитанията на изтребителите пето поколение F-35 не отговарят на установените времеви нормативи. Това се посочва в независимия отчет на Сметната палата на САЩ, внесен за обсъждане в Конгреса.

Авторите на доклада от 81 страници, публикуван в сайта на Сметната палата, призовават Пентагона да реши проблема във веригата доставки на 4 300 детайли за най-скъпата в историята на САЩ отбранителна система на стойност над 1 трлн. долара. В документа се подчертава, че само в Турция се произвеждат до 800 детайла за F-35.

Заради забавянето на доставките на детайли за самолетите, в периода май-ноември 2018 г. са извършени едва 30% от планираните изпитателни полети. Несъответствията на редица детайли, проточването на ремонта и закъсненията на доставките на резервни части оказват негативно влияние на показателите на F-35, се посочва в доклада. Авторите на документа отбелязват, че в хода на изпитателните полети изтребителите са успели да изпълнят едва 27% от задачите, независимо от това, че производителите са очаквали показатели на равнище 60% и повече.

F-35 не отговарят на параметрите за военните самолети, тези машини не са многофункционални и не осъществяват полети на зададените разстояния, пише още в доклада. Отбелязано е, че над 40% от наземното оборудване, необходимо за обслужването на полетите, не съответства на изискванията на проектантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови