Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Словения на ръба на тежка банкова криза

10 април 2013 в 11:00 1890 0

Словенският премиер Аленка Братушек. Снимка: EPA/БГНЕС
Словенският премиер Аленка Братушек. Снимка: EPA/БГНЕС

Словения е на ръба на тежка банкова криза.

Институтът за международни финанси призова европейските власти да разширят предохранителната кредитна помощ за страната, за да се отклони нуждата от потенциален по-голям спасителен заем, предаде АФП.

Институтът, обединяващ 450 от най-големите банки в света, изигра ключова роля в спасителната програма за Гърция.

В същото време в доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди Любляна да се справи със суровата банкова криза, чийто мащаб може би е подценен", пише "Файненшъл таймс".

Докладът на ОИСР дойде на фона на опасенията на инвеститорите, че банковите проблеми на страната може да я направят следващата страна от еврозоната, която да поиска спасителен заем след неуспешната спасителна програма за Кипър от миналия месец. 

ОИСР заяви, че Словения трябва да продаде жизнеспособните държавни банки и да позволи на тези, които не са рентабилни, да се провалят. Притежателите на дълга на банките трябва да поемат някакви загуби, за да се намали цената на решението за банковия сектор. Словения може значително да е подценила нивото на лошите заеми и нуждата от нов капитал, пише в доклада.

Реакцията на властите в Словения бе, че е в състояние да избегне международна финансова помощ.

"Словения може да избегне нуждата от спасителна финансова помощ", заяви Игор Лукшич, лидер на Социалдемократическата партия, част от управляващата коалиция, цитиран от в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews