След втората вълна на COVID-19, опустошителен циклон заплашва Индия

OFFNews 17 май 2021 в 15:12 1655 0

Снимка pixabay

Западният индийски щат Гуджарат е подготвен за циклона Тауктае, който се смята за най-силната буря, ударяла региона от 1998 г. насам.

Най-малко шестима бяха убити и хиляди евакуирани през последните два дни на фона на проливни дъждове, придружаващи бурята.

От метеорологичната служба заявиха, че бурята сега се е засилила до "изключително силна циклонна буря".

Циклонът идва на фона на опустошителната втора вълна от COVID-19, която блокира здравната система в Индия.

Очаква се бурята да стигне до сушата в Гуджарат в понеделник вечер със скорост на вятъра до 160 км / ч.

Гуджарат и съседният му щат Махаращра са в повишена готовност на фона на прогнозите за силни дъждове и вятър.

Повече от 150 000 души в ниско разположени райони на щата вече са преместени в приюти, което поражда страхове от възникването на нови огнища на COVID-19 през следващите седмици. Федералното правителство също така е наредило спирането на ваксинирането в няколко крайбрежни града, за които се смята, че са изложени на риск.

Бурята също застрашава дейността на болниците и COVID-центровете. Например столицата на Махаращра Мумбай, която е разположена на брега и е в повишена готовност, вече е преместила 580 пациенти от специални центрове в граждански болници като предпазна мярка.

Градът заяви също, че летището му ще бъде затворено между 11:00 и 16:00 ч. местно време.

Властите посъветваха хората да стоят на закрито - очакват се наводнени пътища, повредени електропроводи и изкоренени дървета от силните дъждове и вятър.

Хиляди риболовни лодки край бреговете на двата щата се върнаха в пристанището и стотици търговски кораби бяха посъветвани да се пренасочат.

Екипи от Националните сили за реагиране при бедствия (NDRF) са разположени и в двата щата.

Дъждовете от бурята убиха шест души в Керала, Карнатака и Гоа през уикенда, докато тя се движеше по западното крайбрежие на страната. Къщи бяха разрушени и електричеството беше прекъснато в няколко области в тези щати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови