След нападението с нож: Писателят Салман Рушди вероятно ще загуби окото си

Заподозрян е 24-годишният Хади Матар, съобщиха от местната полиция

OFFNews 13 август 2022 в 08:36 4082 1

Салман Рушди

Снимка БГНЕС

Писателят Салман Рушди е на апаратно дишане

Писателят Салман Рушди, който вчера бе намушкан с нож в Ню Йорк, вероятно ще загуби окото си, съобщи импресариото му Андрю Уайли, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че Рушди е поставен на апаратно дишане. "Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден", заяви Уайли. 

Полицията в щата Ню Йорк идентифицира самоличността на заподозрения за нападението срещу Рушди като 24-годишен мъж от Ню Джърси. Той се казва Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше нападнат Рушди. Предполага се, че е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че няма съучастници.

От местопрестъплението е иззета раница, полицията е поискала и поредица заповеди за претърсване, уточнява БТА. Хора от публиката в залата са повалили заподозрения на земята, след което той е бил задържан от полицията, информираха още органите на реда. 

Нападението срещу Рушди бе осъдено от писатели и политици по целия свят като посегателство срещу свободата на изразяване. Белият дом определи атаката срещу писателя като ужасяваща. 

Роденият в Индия писател неведнъж е бил заплашван със смърт след излизането на книгата му "Сатанински строфи" през 1988 г. Тя веднага е забранена в Иран, тъй като е смятана за богохулна. Основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

1

luba6a2016

13.08 2022 в 13:31

за кой ли път муслитата доказват какви допотопни дебили са и колко много са изостанали от цивилизацията.Но се врат в нея,ползват айфони и карат коли...ненормалници
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки