След бурни дебати Гърция одобри новия план за изход от кризата

OFFNews 14 август 2015 в 10:34 3681 3

Снимка OFFNews

След безсънна нощ за гръцките депутати третият спасителен план за изход от кризата бе одобрен.

42-ма депутати от СИРИЗА гласуваха против, а разпадането на коалицията се размина само с един отрицателен вот, пише grreporter.info.

Бившият финансов министър Янис Варуфакис, председателката на парламента Зои Костандопулу и заместникът й Алексис Митропулос бяха сред депутатите, които гласуваха против меморандума.

Общо 222 депутати гласуваха за третия Меморандум, 64 бяха против, 11 не се явиха в пленарната зала, за да гласуват или се въздържаха от гласуване. От управляващата коалиция само 118 депутати подкрепиха спасителната програма, с двама по-малко от "психологическата" граница от 120 депутати, която обяви самият премиер. За Меморандума гласуваха депутатите от опозицията - Нова демокрация, ПАСОК и Потами.

"Изборът ни беше между Меморандум в Еврозоната или Меморандум с драхми", призна в драматична реч преди гласуването премиерът Алексис Ципрас.

Гръцките медии съобщават, че премиерът е поискал вот на доверие от парламента, насрочен за 20 август. 20 август е и датата, когато Гърция очаква изплащането на първия транш на стойност 25 милиарда евро от новата спасителна програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!