След 225 дни преговори Холандия има ново правителство

OFFNews 26 октомври 2017 в 16:59 2172 0

Снимка Reuters

Холандия има ново правителство след 225 дни преговори за формиране на управляващо мнозинство. 

Правителството, начело с премиера десноцентрист Марк Рюте, положи днес клетва пред крал Вилем-Александър, с което бе сложен край на най-дългите коалиционни преговори в историята на страната.

Коалицията включва либералната Народната партия за свобода и демокрация на Рюте, центристката "Демократи-66", консервативните Християндемократически призив и Християнски съюз.

Третият кабинет на Рюте има мнозинство от само едно място в двете камари на парламента. Това означава, че несъгласието дори на един депутат може да изложи на опасност плановете на коалицията, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

По време на преговорите, продължили над 7 месеца, бяха обсъдени редица чувствителни въпроси, сред които имиграцията и евтаназията. 

Съгласно споразумението, постигнато по-рано този месец, ще има голямо намаляване на данъците за компаниите и работниците. 

Досегашният холандски финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум няма бъде част от новия кабинет. Той ще бъде заменен от 42-годишния християндемократ Вопке Хукстра.

Министерството на външните работи ще поеме бившият парламентарен лидер на Народната партия за свобода и демокрация Халбе Зейлстра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови