След 15 опита: Маккарти е избран за председател на камарата на представителите в Конгреса с едва 4 гласа повече

OFFNews 07 януари 2023 в 08:43 1828 0

Кевин Маккарти

Снимка Getty Images

Кевин Маккарти

Републиканецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за да бъде избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес. Вотът се състоя в ранните часове на деня след общо 14 неуспешни опита по-рано тази нощ и в предходните няколко дни.

Така се сложи край на един процес, белязан докрай от много силни напрежения в редиците на републиканците. След преговори групата на привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп, която парализираше избора на Маккарти, най-накрая отстъпи, като така се сложи край и на една невиждана от над 160 години насам криза в Конгреса, предаде БТА. 

Новият председател на Камарата на представителите Маккарти е конгресмен от Калифорния.

За Маккарти на 15-ия вот гласуваха 216 конгресмени, а за единствения му конкурент, демократа Хаким Джефирис от Демократическата партия гласуваха 212 души. Шестима конгресмени не подкрепиха нито един от двамата кандидати, показаха данните от гласуването, излъчено директно от американските телевизии.

Маккарти се очакваше да бъде избран още във вторник, когато бе първото заседание на обновения състав на Конгреса, излъчен на междинните избори през ноември. Но през почти цялата седмица сагата продължи, спъвана от групата на тръмпистите в Републиканската партия. Те обвиняваха Маккарти, че се прекланя пред интересите на администрацията на демократите. Накрая те оттеглиха опозицията си на кандидатурата на Маккарти, след като получиха големи гаранции, сред които и процедура, целяща улесняване на отстраняването на председателя на Камарата на представителите.

Маккарти сега заменя на председателския пост демократката Нанси Пелоси и излиза от този труден вот в отслабена позиция, а неговият мандат начело на Камарата на представителите се очертава доста труден предвид очерталите се разделения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews