Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Скопие не приема тезата, че македонският език и македонската нация имат български корени (видео)

Юлиуш Висожински 29 октомври 2020 в 23:59 35193 3

Твърденията, че македонският език и македонската идентичност имат български корени, са неприемливи. Зад тази позиция застанаха премиерът на Северна Македония Зоран Заев и президентът Стево Пендаровски.

Двамата коментираха въпроса след днешното заседание на Съвета за сигурност в Скопие.

Нашата позиция е ясна - македонският език и идентичността на македонския народ не са предмет на преговори. Това са нашите червени линии, каза президентът Пендаровски.

Аз съм убеден, че лидерите на България осъзнават, че македонският език и македонската нация са реалност, добави държавният глава.

Нашият голям приятел Бойко Борисов, често го наричам мой брат, беше тук в Скопие и говореше открито за македонския народ в своите изказвания. Днес те признават реалността, те говорят за македонския език и за македонския народ, разбира се, че това е изключително ценно за нас и означава голямо приятелство, заяви от своя страна премиерът Зоран Заев.

Пендаровски коментира и въпроса как ще се стигне до компромис, ако двете страни стоят твърдо на позициите си: "Това ще стане по същия начин, по който бе намерен компромис с Гърция."

След като преговряхме 25 години, ние осъзнахме какво има значение за тях и какво има значение за нас, и най-накрая постигнахме споразумение чрез компромис, заяви президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

3

Диди

02.11 2020 в 12:54

И от къде са корените на този "древен" и "славен" народ, де говори осакатен български език, с много турцизми и френско-немски-италиано-ингилизки чуждици. А се нарича македонски и от скоро северомакедонски език, "всепризнат" в света и околностите му. Заев е от слагаческо-плачещите хитреци. Днес се прави почти на българин, утре може да ти забие отмъстително камата. Не се хващайте натриковете му, нито на свикнлите да ни нареждат живота западни политици де не им пука за България и българите , а се целят само към интересите си. Твърдо, Каракачанов! Не оставяйте Бойко да решава въпроса, защото знаем "мекото" му сърце и от къде черпи "великодушие".

4022

2

"Най-великата" нация в света.Три области.
Едната в Егейска Гърция-говорещи на старо-български и
съвременен гръцки език.
Втората Пиринска Македония-говореща на съвременнен
български език.
Третата самоопределила се като държава Северна Македония-говореща на осакатен български език.Липсващи
букви "Я" и "Ъ" и претендиращи за съавтори на Преславската
школа.
Наследниците на Александър Македонски,би трябвало,да говорят гръцки език.Това,ако не е висша ТЪПОТИЯ!

5712

1

tough

30.10 2020 в 08:01

Нещо като не съществува, колкото и да преговарят разни п*тки, няма да се появи магически от нищото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!