''Ситуацията на фронта коренно ще се промени''. Блинкън обеща още системи Пейтриът на Киев

OFFNews 14 май 2024 в 19:15 5117 1

Володимир Зеленски и Антъни Блинкън

Снимка Getty Images

Володимир Зеленски и Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща още зенитно-ракетна системи "Пейтриът" на Украйна.

По време на изненадващото си посещение в Киев днес той заяви, че американската военна помощ, която е на път за Украйна, "коренно ще промени ситуацията“ на бойното поле, предаде Асошиейтед прес. "Знаем, че това е труден момент", заяви Блинкън в украинската столица, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

"Украйна ще получи системи за ПВО, снаряди и ракети "Атакамс". Ще има и още. Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев", обеща Антъни Блинкън.

Посещението на американския държавен секретар в Украйна идва по-малко от месец, след като Конгресът одобри дълго отлагания пакет за военна помощ, с който се отпускат 60 мрлд. долара военна помощ за Украйна. Голяма част от финансовия пакет ще отиде за попълване на силния недостиг от артилерийски системи и системи за противовъздушна отбрана на Киев.

Част от отпуснатите от американския Конгрес средства "вече са на път", каза Блинкън. По думите му останалата част вече е пристигнала в Украйна.

Зеленски благодари на Блинкън за помощта, но заяви, че е необходима още помощ, включително две системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", които са спешно необходими за защитата на Харков. "Хората са подложени на атаки от руските ракети - цивилни, войници, всички", каза украинският президент.

Високопоставен американски служител, пътваущ с Бликън и пожелал да запази анонимност, заяви пред Асошиейтед прес, че артилерия, ракети-прехващачи за противовъздушна отбрана и балистични ракети с голям обсег вече са доставени, като някои от тях вече са на фронтовата линия.

Целта на Блинкън при това четвърто негово пътуване до Киев, откакто руските войски започнаха инвазията си през февруари 2022 г., е да подчертае ангажимента на правителството на американския президент Джо Байдън към отбраната и дългосрочната сигурност на Украйна, коментираха служители на американската администрация.

Откакто Байдън подписа пакета за помощ в края на миналия месец, САЩ вече са обявили 1,4 млрд. долара краткосрочна военна помощ и 6 млрд. долара дългосрочна помощ за Киев, отбелязват те.

Този следобед руски ракети раниха поне 17 души в Харковска област, сред тях има и 2 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови