Шолц призова Путин да изтегли напълно руските войски от Украйна

OFFNews 13 септември 2022 в 21:17 3441 0

Архив

Снимка БТА/АП

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес в телефонен разговор руския президент Владимир Путин да разпореди пълно изтегляне от Украйна на руските войски, предаде БТА.

В продължилия 90 минути телефонен разговор, германският лидер "призова руския президент възможно най-скоро да бъде намерено дипломатическо решение, основано на прекратяване на огъня, пълно изтегляне на руските войски и зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", се казва в изявление на канцлерството.

На фона на трудностите, срещани на терен от руската армия, германският канцлер "подчерта, че евентуални нови руски стъпки за анексиране няма да останат без отговор и в никакъв случай няма да бъдат признати".

Канцлерът поиска също от Путин "да се отнася към пленените бойци в съответствие с международното хуманитарно право, по-специално с Женевските конвенции, и да гарантира безпрепятствен достъп на Международния комитет на Червения кръст", се уточнява в прессъобщението на канцлерството.

Ситуацията около Запорожката АЕЦ също е била обсъдена от двамата лидери, които са се договорили да поддържат контакт.

Канцлерът е изтъкнал "необходимостта да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала". В този контекст той е поискал "да се избягва всякаква ескалация и незабавно да се приложат мерките, препоръчани в доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)".

Накрая Шолц е поискал от руския президент изцяло да изпълнява споразумението за износ на украинско зърно и да не го "дискредитира".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови