Шефът на НАТО идва на спешно посещение в България

OFFNews 06 април 2014 в 19:08 8803 4

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на двудневно посещение в четвъртък, съобщава в. "Сега", като се позовава на правителствени източници.

Визитата е по покана на президента Росен Плевнелиев и предвижда срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. Посещението минава под знака на събитията в Украйна и Крим. 

Расмусен пристига в България, след като у нас беше един от неговите заместници Тери Стаматопулос. Той се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса. Заедно с него пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО.

Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му. За негов наследник беше вече номиниран бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг.

С предстоящата визита на Расмусен се обяснява и мълчанието на Тери Стаматопулос по темата за Украйна. По време на конференцията за бъдещето на НАТО, организирана от Атлантическия клуб миналата седмица, Стаматопулос предпочете дипломатично да избегне темата. Това веднага направи впечатление на присъстващите на форума, след като ден по-рано външните министрите на НАТО се събраха, за да обсъдят мерките срещу Русия.

Не толкова дипломатичен се очаква да бъде генералният секретар на НАТО, още повече че визитата идва на фона на зачестилите руски разузнавателни полети по черноморската ни граница. Преди заседанието на Северноатлантическия съвет в Брюксел миналата седмица Расмусен нарече "неприемливи" действията на Русия в Украйна и допълни: "Чрез действията си Русия подкопава принципите, на които е изградено нашето партньорство и наруши собствените си международни ангажименти. Поради това отношенията ни не може да продължават, както досега." Очаква се в София генералният секретар да даде още по-ясен сигнал и към Молдова, Азербайджан и Армения, за които в Брюксел бяха набелязани мерки за укрепване на отношенията им с алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови