НАТО увеличава военното си присъствие и в Полша

OFFNews 06 април 2014 в 17:22 5767 6

НАТО възнамерява да увеличи военното си присъствие в Полша, което ще е отговор на опасенията на източноевропейските членки на Алианса за тяхната безопасност във връзка със ситуацията в Украйна.

"До няколко седмици НАТО ще увеличи военното си присъствие в Полша", обяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Засилването на присъствието на НАТО, включително на военното присъствие, вече е факт и то ще стане видимо през следващите дни и седмици, каза Туск.

Според Туск, за да се сведе до минимум рискът от конфликт с Русия, Алиансът ще използва ротиращи се контингенти, вместо да разполага в страната постоянен гарнизон.

Изявлението му беше направено три дни, след като външните министри от Алианса разпоредиха на военните командири да изработят планове за засилване на сигурността на източноевропейските страни - членки, включително и Полша. Беше даден срок до 15-и април да са готови тези планове във връзка с кризата заради анексирането към Русия на Украинската област Крим.

Засега не са известни подробности за мерките за сигурност в разположените близо до Украйна държави.

Румъния вече одобри искането на САЩ за разполагане на допълнителни сили във военна база край Черно море. Миналата седмица стана ясно още, че Военноморските сили на Съединените щати ще удължат срока, в който миноносецът “Тръкстън” ще престои в Черно море.

Заради нестабилната обстановка в Украйна и анексирането на Крим, Пентагонът изпрати шест изтребителя Ф -15 в района на Балтийско море. Още дузина самолети Ф -16 са пристигнали в Полша, за да окажат съдействие при патрула на въздушното пространство над страната.

България също поиска повече присъствие на НАТО-вски сили на наша територия. Първо призивът дойде от бившия военен министър Аню Ангелов, а след това беше подкрепено и от президента Росен Плевнелиев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!