Шефът на гръцката полиция е уволнен заради насилие над протестиращи след влаковата катастрофа

OFFNews 19 март 2023 в 19:38 2113 0

катастрофата

Снимка БТА/Архив

57 души загинаха при влаковата катастрофа на 28 февруари.

Началникът на полицията в Гърция е уволнен след видеозаписи, в които полицаи бият безпричинно демонстранти по време на протестите, започнали след влаковата катастрофа, при която загинаха 57 души, предаде БНР. 

Катастрофата, убила над 50 души, стана вечерта на 28 февруари срещу първи март. Превозващият около 350 пътници влак от Атина за Солун се сблъска се с идващ насрещен товарен влак край град Темпе, Северна Гърция. Няколко пътнически вагона дерайлират. Три избухват в пламъци. Влакът се обръща в поле до релсите. Някои пътници изхвърчат през прозорците. Други са заклещени под отломките. Някои намират там смъртта си.

Оттогава в Гърция избухнаха протести. Началникът на гарата в Лариса беше задържан, а министърът на транспорта Костас Караманлис подаде оставка

В медиите се появиха записи как полицаите, които охраняваха протестите в Атина, нападат и бият мирни протестиращи, без да са предизвикани. Опозицията и синдикатите поискаха началникът на полицията да поеме отговорност за поведението на специализираните части за борба с безредиците.

Сваленият полицейски шеф беше само два месеца на този пост и е заменен от генерал-лейтенант Лазарос Мавропулос.

Официално правителството обоснова рокадата на върха на полицията с "ефективно изпълнение на оперативните планове", като прекрати критиката за поведението на полицаите при демонстрации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!