Три дни след трагедията в Гърция: Наш машинист отказа да потегли на червено

Служителят на БДЖ е подал сигнал за нарушение, а ръководител движение на гара Калотина-Запад е отстранен от работа

OFFNews 05 март 2023 в 12:39 17504 0

жестоката катастрофа
Жестоката жп катастрофа в Гърция.

Само три дни след жестоката жп катастрофа в Гърция, при която загинаха 57 души, у нас е имало инцидент, който доста напомня за нарушенията на правилата при трагедията край град Темпе. Случаят е от 3-и март на гара Калотина-Запад и за щастие от него не са произтекли опасни последствия, показва справка в бюлетина за железопътните нарушения в България.

В 14,02 часа на въпросната гара дежурният ръководител движение е нарушил правилника за движение на влаковете. Заради това международният бърз влак от Димитровград/Цариброд (Сърбия) за София на БДЖ-Пътнически превози е закъснял с 22 минути. При последвалата проверка е установена вината на въпросния служител на НКЖИ с 20-годишен стаж и той е бил отстранен от работа.

В сводката обаче не се уточнява какво е било прегрешението на ръководителя на движението.

Според източници на OFFNews гаровият служител е казал на машиниста на пътническия влак да замине на червен светофор към гара Драгоман и не му е връчил задължителната писмена заповед за движение при специални условия. Машинистът обаче е отказал да го направи и е позвънил на началника си, който от своя страна е уведомил за случващото се Районната железопътна инспекция София (регионалния клон на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" - ИАЖА). Така се е стигнало до по-задълбочена проверка и отстраняването от работа на дежурния ръководител движение от районната инспекция по безопасност на превозите на НКЖИ (звеното за вътрешен контрол на гарите).

Останалата част от дежурството по спешност е била поета от началника на гарата.

В конкретния случай тежките и тромави процедури в регламентите на БДЖ И НКЖИ са помогнали да се избегне опасна железопътна ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови