Експерт след катастрофата в Гърция: Нивото на техните железници е по-лошо от българското

OFFNews 02 март 2023 в 09:58 4655 4

Проф. Симеон Ананиев

Снимка Кадър бТВ

Проф. Симеон Ананиев

Нивото на гръцките железници е по-лошо от българското – като инфраструктура и кадри и дори като организация. При тежката катастрофа в Гърция вчера единият влак се е движил със скорост 160 км в час, а другият – със 120 км/ч. 

Това каза железопътният експерт проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на железопътните предприятия пред бТВ. Според него причината за удара между пътнически и товарен влак се крие в липсата на достатъчно контрол. Ние сме балканци – правилата са едно, контролът е съвсем друго, а изпълнението е нещо трето, заяви Ананиев. 

Той цитира свои колеги в южната ни съседка, с които се е свързал вчера. Според тях причините за тежката катастрофа е в лошата инфраструктура – като контактни мрежи, прелези и сигнализация, както и липсата на добро кадрова обезпечаване – гърците са въвели автоматична система, но все още работят с ръчната.

„Сега се надявам, че ще бъдат въведени нови правила, които да не допускат повтарянето на тази трагедия, коментира проф. Ананиев. 

Железопътният експерт подчерта, че в локомотивите има оборудване в постоянна връзка със системите, които дават възможност за автоматично спиране при регистрирането на проблем. Всичко това обаче не е сработило. 

Не е имало предписание скоростта да е по-ниска. При нас, ако възникне такъв проблем, скоростта се намалява автоматично. Да чукам на дърво, ние имаме по-добра система“, допълни проф. Симеон Ананиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

03.03 2023 в 06:41

Аз пък си мсилех, че в света по-лоши железници от бълагсрките няма. Има обаче зевзеци, които твърдят обратното. До следващите запалени вагони,. Да не дава Господ да пострадат хора, за да опровергаят тзои дървен философ.

700

3

Буда Банкянски

02.03 2023 в 11:10

Нашето жп било по-добро хахахахахахахахахахахахаха в България през ден се палят локомотиви , да не говорим пък за останалите простотии в БДЖ ! Тук няма още такава катастрофа , защото влаковете ни се движат с погребална скорост ...

3767

2

Име на профила

02.03 2023 в 10:30

Абее колкото и да е приятно да се чуе нещо подозрително, си мисля за руската мантра от миналата година "Держава - г***о, а армия - супер!".

Как пък след толкова кражби и безхаберие да ни е по-добра жп мрежата от когото и да е - не знам.

Ама ако е прав - евала на железничарите.

15914

1

поп Дръвчо

02.03 2023 в 10:13

Има тънкости тука.

В България май няма железен път който да позволява движение на влак със 160км/ч

 
X

Да помогнем на украинските деца!