"Шарли Ебдо" пусна карикатури за катастрофата на руския самолет в Синай

OFFNews 06 ноември 2015 в 15:36 18374 20

Френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ публикува две карикатури за катастрофата на руския самолет в Синай.

Карикатурите са публикувани в последния брой на списанието, като са поставени в рубриката „Корици, които избегнахте“. В тази рубрика списанието публикува варианти на карикатури, предложени за корицата на съответния брой, които в крайна сметка са били отхвърлени.

Първата карикатура е черно-бяла и изобразява изплашен мъж с брада и бедуински дрехи. Върху него падат части от самолет – двигател, шаси, както и един от пътниците. Надписът гласи: „Ислямска държава“: Русия започна по-интензивни бомбардировки“.

Втората карикатура е цветна. На жълт фон е изобразен човешки череп с живи очи, върху който са сложени счупени слънчеви очила. На заден план се виждат останки от тела, локва кръв, както и част от горящ самолет. Надписът гласи: „Опасностите от руските нискотарифни авиокомпании“, а черепът казва: „Трябваше да летя с авиокомпания „Ер Кокаин“.

Втората карикатура намеква за големия наркоскандал във Франция преди дни – двама френски пилоти бяха арестувани в Доминиканската република и обвинени в контрабанда на кокаин. Скандалът е косвено свързан с бившия френски президент Никола Саркози. Медиите кръстиха скандала „Ер Кокаин“.

Руският самолет се разби в Синайската провинция в Египет на 31 октомври. При катастрофата загинаха всички 224 души на борда.

„Ислямска държава“ пое отговорност за самолетната катастрофа, като обяви, че тя е вследствие на намесата на Русия в Сирия.

Тази теза беше защитена от авиокомпанията собственик на самолета и от Великобритания.

Русия и Египет отхвърлиха подобна версия, като подчертаха, че няма доказателства самолетът да е свален.

По повод публикуваните от „Шарли Ебдо“ карикатури Кремъл обяви, че те са „кощунство“.

„В нашата страна това се нарича с една дума – кощунство. Това няма нищо общо нито с демокрацията, нито със самоизразяването, нито с каквото и да било. Това е кощунство“, заяви пред журналисти говорителят на руският президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Опитахме да намерим карикатури на убитите от терористи сътрудници на списанието, но не можахме да намерим такива. Ако такива бяха публикувани, това също би било кощунство. Поне така се смята в нашата страна. Няма да започна да съдя моралните устои на французите. Това вероятно е тяхна работа, коментира Песков.

Той подчерта, че Русия няма намерения да се свързва с Париж по повод карикатурите.

„Шарли Ебдо“ не е официално издание, то е малотиражно и доста спорно, много хора го отричат, много се чувстват оскърбени от публикациите в него, каза говорителят на Путин в отговор на въпрос дали карикатурите ще повлияят на отношенията между Русия и Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!