Quantcast

Русия за карикатурите в "Шарли Ебдо": Светотатство! Главният редактор: Тоталитарни манипулатори!

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2015 в 14:38 9096 14

Русия осъди френското сатирично списание "Шарли Ебдо" заради публикуването на карикатури за катастрофата на руския самолет в Синай, при която загинаха всички 224 души на борда.

Карикатурите бяха публикувани вчера, в последния брой на списанието, в рубриката  „Корици, които избегнахте“. В тази рубрика списанието публикува варианти на карикатури, предложени за корицата на съответния брой, които в крайна сметка са били отхвърлени.

Първата карикатура е черно-бяла и изобразява изплашен мъж с брада и бедуински дрехи. Върху него падат части от самолет – двигател, шаси, както и един от пътниците. Надписът гласи: „Ислямска държава“: Русия започна по-интензивни бомбардировки“.

Втората карикатура е цветна. На жълт фон е изобразен човешки череп с живи очи, върху който са сложени счупени слънчеви очила. На заден план се виждат останки от тела, локва кръв, както и част от горящ самолет. Надписът гласи: „Опасностите от руските нискотарифни авиокомпании“, а черепът казва: „Трябваше да летя с авиокомпания „Ер Кокаин“.

Втората карикатура намеква за големия наркоскандал във Франция преди дни – двама френски пилоти бяха арестувани в Доминиканската република и обвинени в контрабанда на кокаин. Скандалът е косвено свързан с бившия френски президент Никола Саркози. Медиите кръстиха скандала „Ер Кокаин“.

Говорител на руския президент Владимир Путин обяви карикатурите за неприемливи: "Това няма нищо общо с демокрацията и себеизразяването. Това е светотатство".

Въпреки това Москва не планира да отправи официално оплакване.

Джихадисти убиха 12 души в редакцията на списанието в Париж през януари, след като в него бяха публикувани карикатури на пророка Мохамед.

Главният му редактор Жерар Биар разкритикува Кремъл, че "използва "Шарли Ебдо", за да създаде противоречие там, където такова не съществува, което е обичайна манипулация, извършвана от тоталитарните режими".

"Уважаваме демокрацията и свободата на изразяване, за разлика от руските власти. Аргументът им за светотатство е абсурден. Не ни ли е позволено да коментираме новините по различен начин или не трябва да кажем нищо повече от това, че станалото е тъжно? Ако е така, това се превръща в проблем за свободата на изразяване."

Френското външно министерство обяви, че "журналистите са свободни да изразяват мненията си във Франция. Властите не се намесват в това".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2015 в 14:59

Га свалихте самолета над Украйна не ривахте, а? Какви ли не глупости избълвахте за сметка на жертвите, да не говорим как риха вашите мародерчета като свини из отломките. Сега изведнъж морал и човечност ви осенили... Всичко се връща, колкото и да отказвате да го схванете. Само дето го отнасят най-невинните винаги, ама така стоят нещата.

08.11 2015 в 08:21

Кощунство е когато пращаш млади момчета в униформи без отличителни знаци по чужди земи, правиш се на обидено овчарче докато тайно извозваш телата на на загиналите обратно. За Кремъл живота на поданиците никога не е имал особена стойност.

08.11 2015 в 00:04

Петът-Емил е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. Петър-Емил е признат активист:турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на Витошара:'Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде авиация без комуникация. '.

08.11 2015 в 00:01

Жабарите се подиграват с ВЕЛИКА РОССИЯ, обаче когато ДЯДО ИВАН стъпи с танковете в Париж, тогава да ги видиме.

Нали я знаете оная знаменитата фотка на Фюрера със своя архитект и шофьорът си ПРЕД АЙФЕЛОВАТА КУЛА?

Когато коалицията на прогресвното човечество мине през Западна Европа, ще има много подобни. Обаче тоя път предимно с участието на БРАТУШКИТЕ, а може и някое там и друго китайче с дръпнати очета. Много здраве от ВЕЛИКАТА ПОДНЕБЕСНА. Изобщо не съм омерзен.

07.11 2015 в 20:44

Абе, какво стана с руското сатирично ислямско вестниче, което щеше да бъде контрапункт на „Шарли Ебдо“? Издава ли се още или беше ден до пладне?

07.11 2015 в 20:18

А а а а сега стана кощунство. А когато януари месец, на 2015-та година се случи това във Париж, със разстрела на единадесетте карикатуриста, точно тези сега сърдещи се руснаци, се скъсаха да злорадстват тогава, и да се присмиват на смъртта на художниците. Цял свят жалееше за смъртта им на убитите художници, руснаците се смееха и подиграваха цинично. А сега било кощунство. Ами сега си получават злорадата подигравка. Не можеш постоянно да злорадстваш за смъртта на хората. А да искаш съчувствие за смъртта на путиновото войнство зад граница, и си е повече от цинично. В случаят. Каквото са повикали руснаците, това сега им се отговаря.

07.11 2015 в 19:26

А имаше ли някой да злорадства бе пидал разпран.

07.11 2015 в 18:54

A kogato rusiq svali samoleta nad ukraina mnogo li moralno beshe be, manafi ?

07.11 2015 в 18:11

Досега не съм се явявал защитник на Русия , но гадното списание прекали отново и то много.Не може да се гавриш със смъртта на толкова невинни хора , малки деца.Тази френска снобария ще им излезне през нослетата.Банда Сатири направили сатиристично списание ,с претенции за оргиналност.Отврат!!!

07.11 2015 в 17:56

Нещастни лизачи!Дано следващия път гостите да дойдат с ятагани и да започнат от топките