Русия за карикатурите в "Шарли Ебдо": Светотатство! Главният редактор: Тоталитарни манипулатори!

OFFNews 07 ноември 2015 в 14:38 9895 14

Русия осъди френското сатирично списание "Шарли Ебдо" заради публикуването на карикатури за катастрофата на руския самолет в Синай, при която загинаха всички 224 души на борда.

Карикатурите бяха публикувани вчера, в последния брой на списанието, в рубриката  „Корици, които избегнахте“. В тази рубрика списанието публикува варианти на карикатури, предложени за корицата на съответния брой, които в крайна сметка са били отхвърлени.

Първата карикатура е черно-бяла и изобразява изплашен мъж с брада и бедуински дрехи. Върху него падат части от самолет – двигател, шаси, както и един от пътниците. Надписът гласи: „Ислямска държава“: Русия започна по-интензивни бомбардировки“.

Втората карикатура е цветна. На жълт фон е изобразен човешки череп с живи очи, върху който са сложени счупени слънчеви очила. На заден план се виждат останки от тела, локва кръв, както и част от горящ самолет. Надписът гласи: „Опасностите от руските нискотарифни авиокомпании“, а черепът казва: „Трябваше да летя с авиокомпания „Ер Кокаин“.

Втората карикатура намеква за големия наркоскандал във Франция преди дни – двама френски пилоти бяха арестувани в Доминиканската република и обвинени в контрабанда на кокаин. Скандалът е косвено свързан с бившия френски президент Никола Саркози. Медиите кръстиха скандала „Ер Кокаин“.

Говорител на руския президент Владимир Путин обяви карикатурите за неприемливи: "Това няма нищо общо с демокрацията и себеизразяването. Това е светотатство".

Въпреки това Москва не планира да отправи официално оплакване.

Джихадисти убиха 12 души в редакцията на списанието в Париж през януари, след като в него бяха публикувани карикатури на пророка Мохамед.

Главният му редактор Жерар Биар разкритикува Кремъл, че "използва "Шарли Ебдо", за да създаде противоречие там, където такова не съществува, което е обичайна манипулация, извършвана от тоталитарните режими".

"Уважаваме демокрацията и свободата на изразяване, за разлика от руските власти. Аргументът им за светотатство е абсурден. Не ни ли е позволено да коментираме новините по различен начин или не трябва да кажем нищо повече от това, че станалото е тъжно? Ако е така, това се превръща в проблем за свободата на изразяване."

Френското външно министерство обяви, че "журналистите са свободни да изразяват мненията си във Франция. Властите не се намесват в това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!