Некачествен ремонт може да е причинил самолетната катастрофа в Египет

OFFNews 03 ноември 2015 в 10:45 3585 1

Снимка Архив

Некачествен ремонт след предишен инцидент може да е причина за самолетната катастрофа в Египет, съобщава Bloomberg.

Руският самолет е имал и друго произшествие, през 2001 г., когато при приземяване опашката му прави контакт със земята.

Разследващи катастрофата ще проверят детайлно дали ремонтът на самолета тогава е бил извършен правилно. Те посочват, че именно щети в опашката могат да причинят разпадане на самолет във въздуха.

"Ако ремонтът е извършен правилно, няма проблем. Ако поправките са извършени съобразно с инженерните данни, не би трябвало да се случи злополука, но отлоняването от тях може да доведе до катастрофа", заявява авиомеханикът Джон Гоглия.

Контакт между опашката на самолет и земята при излитане или кацане се случва относително често според информация от американската Национална база данни за транспортна сигурност. От 2001 година насам е имало поне 22 подобни случая, които са нанесли достатъчно сериозни щети за да предизвикат разследване по официални данни.

Според Гоглия тези случаи са десетократно повече, но не са регистрирани, защото са били по-леки.

Припомняме, че в събота самолет летящ към Санкт Петербург се разби на полуостров Синай в Египет, причинявайки смъртта на всички 224 души на борда. Според разследващите случая летателният апарат се е разпаднал във въздуха. Именно поради това се предполага, че останките му са се разпръснали на толкова голяма територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови