Лондон: Вероятно „Ислямска държава“ е свалила руския самолет в Синай

OFFNews 05 ноември 2015 в 12:16 2892 5

Снимка EPA

Зад катастрофата на руския самолет в Синай вероятно стои „Ислямска държава“. Това обяви британският външен министър Филип Хамънд в ефира на телевизия Sky News.

“Ислямска държава“ пое отговорността за катастрофата на руския самолет веднага след нея. Ние огледахме информационната картина като цяло, в това число и тази информация, както и други информационни сегменти, и достигнахме до извода, че има голяма вероятност да е истина“, подчерта Хамънд.

Британските власти обявиха в сряда, че има голяма вероятност причината за катастрофата да е бомба на борда.

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че бързото падане на лайнера свидетелства за мощен взрив, последван от отказ на всички двигатели, пожар и разпадане на самолета.

Заради това Великобритания преустанови всички полети до Шарм ел-Шейх и забави полетите от Египет до засилване на мерките за безопасност. По-късно от външното министерство посъветваха британците да не пътуват до Шарм ел-Шейх, ако не е абсолютно необходимо.

Малко след катастрофата на руския самолет, при която загинаха всички 224 души на борда, „Ислямска държава“ пое отговорност за инцидента. Руските власти обаче веднага отрекоха подобна възможност, а египетският президент Абдул Фатах ал-Сиси нарече „пропаганда” твърденията на джихадистите.

Преди дни авиокомпанията собственик на разбилия се самолет „Когалимавия“ също обяви, че причина за падането на самолета е „външно въздействие“. Няколко часа по-късно от Росавиация подчертаха, че е рано все още за подобни изводи и изказването на авиокомпанията не е подкрепено от доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews