Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Северна Корея против преговори за ядрено разоръжаване

OFFNews 21 юли 2015 в 19:09 3266 37

Снимка Ройтерс

КНДР няма да води преговори със САЩ за ядрено разоръжаване, съобщава Корейската централна новинарска агенция (КЦНА), цитирайки говорител на външното министерство.

В изявление на министерството се казва, че Съединените щати правят неуместни съпоставки между постигнатото миналата седмица споразумените за ядрената програма на Иран и ситуацията със Северна Корея.

„КНДР няма никакъв интерес от провеждането на диалог относно едностранно замразяване или премахване на ядрените си оръжия. Възпирането на ядрената програма на КНДР не е обект на игра и няма да бъде поставено на масата за преговори, тъй като тя е основен метод за защита на суверенитета и жизненоважните права от продължаващите над половин век ядрена заплаха на САЩ и враждебната ѝ политика“, се казва в изявлението.

Според Пхенян Иран е търсил международно признаване на независима ядрена програма, както и вдигане на наложените санкции, но ситуацията със Северна Корея е различна. „КНДР е държава с ядрени оръжия както на думи, така и реално, и има интереси като ядрено въоръжена държава“, посочва текстът.

Историческата сделка за прекратяване на ядрената програма на Иран в замяна на премахване на наложените икономически санкции бе постигната на 14 юли във Виена. Вчера Съветът за сигурност на ООН одобри споразумението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews