Северна Корея отхвърля предложения от Сеул диалог за Кесон

14 април 2013 в 12:30 1155 0

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка ЕПА/БГНЕС
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка ЕПА/БГНЕС

Северна Корея отхвърли днес предложението за диалог, направено от Юга, за бъдещето на междукорейсикя индустриален комплекс Кесон, който вероятно ще бъде затворен поради липса на доставки и работна ръка, предаде АФП.

След 3 април Северът забрани на южнокорейците достъп до комплекса, който е разположен на севернокорейска територия на десетина километра от границата, и изтегли 53 000 работници и служители на фона на покачващото се напрежение на Корейския полуостров.

Високопоставен южнокорейски представител, отговарящ за междукорейските отношения, призова Пхенян да седне на масата за преговори, за да може отвореният през 2004 г. индустриален комплекс да продължи да работи.

Северна Корея обаче отхвърли предложението, определяйки го като безсмислено и неискрено. Според нея истинска му цел е да прикрие план за нахлуване в Севера.

Смятаме предложението за безсмислен и празен жест, заяви пред КЦТА високопоставен севернокореец, отговарящ за мирното обединение на Корея. Ако Южна Корея наистина иска да започне преговори... трябва най-напред да се откаже от конфронтационната си позиция, добави той, имайки предвид годишните американско-южнокорейските военни маневри, които се провеждат в момента в южната част на полуострова.

Комплексът Кесон, където са разположени 123 южнокорейски предприятия, досега продължаваше да работи, въпреки повтарящите се кризи на полуострова. Той представлява върхът на усилията за сближаване на двете Кореи след замразяването на двустранните отношения през 2011 г. През 2012 г. Кесон генерира оборот от 469,5 милиона долара – което е манна за заетостта, данъците и притока на чужда валута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика