Quantcast

Северна и Южна Корея - вижте разликите (снимки)

Симона Костадинова Последна промяна на 14 май 2014 в 13:45 30922 34

1/1
Снимка на студенти от Южна Корея и снимка на курс по чужд език в Северна Корея

Галерия от снимки показва приликите и разликите между Северна и Южна Корея.

Германският фотограф Дитер Лейснер е успял да улови огромните различия в ежедневния живот на народите в двете страни. 

В миналото си Северна и Южна Корея са споделяли обща културна идентичност, след това са били условно разделени на комунистически Север и капиталистически Юг. Сега двете страни са коренно различни една от друга.

През 2006 г. Лейснер получил официално разрешение да пътува до Пхенян, столицата на Северна Корея, за да заснеме своите фотоси. Няколко години по-късно той се връща на Корейския полуостров, за да фотографира хората в Сеул, столицата на Южна Корея.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2014 в 14:46


Владко, като ти харесва при жълтите, прав ти път.

На мене тук ми е добре. Аз съм индивидуалист.
За "опорни цвъкни" отговорни сте вие "демократчетата". Отвратителни сте като някогашните комсомолски активисти. Например пухльото Прецедент.

15.05 2014 в 11:57

F1, сравненията ги правиш именно ти, правейки аналогия между това какво на теб не ти допада и какво е в Южна Корея. Така че яко си се объркал, приятелю! Сравнения могат да се правят (и се правят от разумните люде тук) между двете Кореи. А ти беше този, който се изтъпани и каза, че на някакви си европейци не им допаднало в Южна Корея. Хайде бягай да си пускаш опорните цвъкни някъде другаде!

15.05 2014 в 09:59


До Дедо Рапон и другия идеологически обременен философ:

Тъпо е да се правят сравнения поради огромните различия в манталитета и нравите.

Аз твърдя, че техният начин на живот не ми допада.

Вие защо непрекъснато и винаги плюете по нашенското, като то поне спрямо начинът на живот на жълтите и черните значително е по-добро?

15.05 2014 в 09:30

Незнам защо но соц рая винаги е бил обграден с бодлива тел. И неината цел не е била да спира угнетените маси отвън да доидат в рая, а да не допуска на жителите на рая да избягат от него. А ако някои все пак се опита и го хванат го разтрелват на място такива примери имаме и нашата мила родина. А сега тези убиици са радетели за някакви ценности.

15.05 2014 в 09:04

Професор балкански. Ти видял ли си се къде живееш ,че взе да смяташ на американците перите?!?! Ганьооо

15.05 2014 в 07:18

Троловете са много смешни като извадят от нафталина "А вие що биете негрите?".

Балкански и Спирита - Куко и Пипе! :D

15.05 2014 в 07:04

В САЩ пък икономическият ръст след 2009 година е донесъл увеличение на богатството на 95% от клуба на най-богатия процент американци, докато 90% от цялото население са се оказали обеднели.

15.05 2014 в 06:57

Мда, затова Юга се е оградил здравата, за де не почнат да се изнасят южняците на север към Рая...опс, пак се обърках, май беше обратното.

Въобще по който и критерии и да се да сравнява Юга vs. Севера в полза на Севера, може да е от "хора" с психически проблеми, предизвикани от сериозни полови малоформации.

14.05 2014 в 22:53http://www.dokumentalni.com/?p=1321

Едва ли страданията на пост-комунистическите страни и на Африка биха спрели
победоносния ход на глобалния пазарен фундаментализъм, ако неолибералният
бумеранг не се бе завърнал и не бе поразил своите собствени създатели – глобалните
финансови кръгове и техните политически представителства. Дерегулацията на
финансовите пазари създаде подозрително продължителна възможност за лесни
печалби на борсите, в ипотечния бизнес, в търговията с ценни книжа. В един момент
дългоочакваният гръм на пренадутия балон не изненада никого. “Лемън брадърс”, фон
Мадоф, еврото, новата мощ на Китай ... Неолибералният мит за “свободния пазар”
рухна. Очевиден стана монополният статус на една безконтролна и ненаситна глобална
олигархия, присвоила потенциала на човечеството за развитие под претекста
“глобализация в полза на всички”.
Накъде след неолиберализма? Няма път назад към Кейнс, защото няма път назад
към стопанския суверенитет на националната държава. Глобално кейнсианство? Твърде
далеч сме от подобно благородство на силните на деня. Някой трябва да ги принуди да
вървят в тази посока, но кой? Движението “Окупирай ...” е по-скоро закъсняло
разочарование и гняв, отколкото път за някъде. Светът става все по-сложен и неудобен
за полагане в Прокрустовото ложе на примитивните идеологии от близкото минало –
комунизъм, технократичен оптимизъм, глобализъм, неолиберализъм...
по света
4
Препоръчай (1)

Общото състояние на 85-те най-богати хора в света се равнява на това на най-бедните 3,5 млрд. души на планетата. Изчислението е резултат от анализа на Oxfam „Working for the Few”, посветен на неравенството в доходите и неговите ефекти.

В доклада си глобалната организация излага детайлни данни за неравенството, което се създава от рязкото увеличаване на състоянието на богатите. Според документа то поставя огромни рискове пред прогреса на човечеството.

Изчисленията на Oxfam показват, че през 2013 година 210 души са станали милиардери, с което са се включили в елитния клуб на общо 1 426 души с имущество за над милиард долара. Общото състояние на тези хора се равнява на 5,4 трлн. долара.

Най-богатият един процент от световното население разполага с нетно състояние от 110 трлн. долара, или 65 пъти повече от по-бедната половина на човечеството. Това се равнява на половината от общото световно богатство.

„Подобна масирана концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина поставя значителна заплаха за политическите и икономически системи. Вместо да се движат напред заедно, хората са все по-разделени откъм политическа и икономическа сила, което неминуемо увеличава социалното напрежение и риска от разпад на обществото“, се казва в доклада.

Документът е публикуван непосредствено преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос. С него Oxfam призовават глобалните лидери да направят стъпки за обръщане на процеса за рязко увеличаване на неравенството.

Някои от препоръките са насочени към промяна на политиката за облагодетелстване на богатите с различни данъчни отстъпки и политически услуги. Според проучване на организацията в много държави хората вярват, че законите и регулациите се правят в услуга на богатите.

„Проучване в шест държави – Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, САЩ и Великобритания, показва, че мнозинството от хората са убедени, че законите се правят в услуга на богатите“, се казва в документа.

За пример се дава Индия, където за последните 10 години милиардерите са се увеличили от едва шестима до 61 души. Те концентрират богатство на стойност 250 млрд. долара. „Това, което е шокиращо, е делът на това елитно малцинство в общото национално богатство – от 1,8 на сто през 2003 година той достига 26 на сто през 2008 година“, се посочва в доклада.

В документа се посочва още, че седем от всеки десетима души живеят в държава, в която неравенството в доходите се е увеличило през последните 30 години. В САЩ пък икономическият ръст след 2009 година е донесъл увеличение на богатството на 95% от клуба на най-богатия процент американци, докато 90% от цялото население са се оказали обеднели.

14.05 2014 в 21:44

До F1: викаш, децата били от сутрин до вечер в училище - е тва е непоносимо, то това си е геноцид - детски при това. Тука наще деца са по - добре, прибоцкват се по градинките със съмнителни наркотици, говорят за пари, не могат да пишат, трудно четат и слушат поп - фолк. А възрастните, казваш - пиели. Пък наще - никогаш! Не ползвали отпуска, че не можело - що ли ми звучи познато?! А иначе - кво, безработни ли? Да правят митинги по улиците и да пикаят между блоковете? Ех, Ганьо, Ганьо, само сопа за тебе - с друго не става!