Семейства продават децата си в Афганистан, за да се спасят от глад

OFFNews 24 ноември 2018 в 19:07 2798 0

Снимка Архив

Безпрецедентна суша в Афганистан доведе до масов глад в някои райони на страната. Семейства продават децата си, за да могат да изхранват останалите, съобщава Си Ен Ен.

Продължаващата четири години суша затвърждава опасенията, че климатичните промени оказват пагубен ефект върху една от най-уязвимите страни в света, съсипана от десетилетия военни конфликти.

Телевизията е разговаряла с жители на град Херат, принудени да напуснат домовете си. По данни на ООН над 275 000 души са мигрирали заради засушаването, унищожило напълно земеделието в района.

Пред камерата майка разказва, че е загубила съпруга си във войната, едната си дъщеря - заради промените в климата, а наскоро е била принудена да даде 6-годишното си дете на друго семейство, за да може да изхранва останалите. Момичето е било продадено за 3000 долара. В момента майката живее в бежански лагер край Херат.

"Дойдох тук с трите си деца, мислейки, че ще получа подкрепа, но това не стана. Дадох дъщеря си на един мъж за 3000 долара, но досега ми е платил само 70. Нямах пари, нито храна, нито кой да ни изкара - съпругът ми бе убит", споделя жената.

"Дъщеря ми не знае, че е продадена. Нямах избор. Кой би придал част от сърцето си, ако има друг начин", пита тя.

Детето се намира в същия лагер, в по-богата тента, със своя купувач. Обещано е за жена на 10-годишния му син. Бащата обяснява, че постъпката му е "благотворителна". "Семейството нямаше какво да яде. Гладуваха. И аз съм беден, но знам, че постепенно ще се разплатя, за две или три години."

Този случай не е изолиран, добавя Си Ен Ен. Друг мъж разказал пред екипа, че е продал 4-годишната си дъщеря, защото имал дългове и никаква прехрана за семейството си. Трябвало или да се разплати, или да отстъпи детето си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!