Седми пакет. Европейската комисия ще представи нови санкции срещу Русия в средата на юли

Красимир Крумов 11 юли 2022 в 14:24 1256 0

Нефтопровод

Снимка РИА Новости

В седмия пакет трябва да влязат и доставките на руски нефт за ЕС по нефтопровод.

Европейската комисия по всяка вероятност ще представи 7-и пакет от санкции срещу Русия на 15 юли, съобщи полската телеграфна агенция ПАП с позоваване на източници от ЕС. Варшава е внесла предложение, което предвижда облагането с мито на руския нефт, получаван от Русия по нефтопроводи. Идеята е намерила подкрепа у част от страните-членки.

След представянето на проекта за нови санцкии, той трябва да бъде обсъдет от министрите на външните работи на страните от ЕС на заседанието им на 18 юли, а след това би могъл да бъде приет няколко дни по-късно на заседание на посланиците на страните-членки на ЕС.

“Пакетът предвижда налагане на санкции в частност и върху златото и високотехнологични продукти. ЕК не иска да вкарва допълнителни ограничения за Калининградската област, считайки, че може да регулира въпроса с указания за прилагането на вече наложените санкции. ЕК иска да избегне в този пакет спорни елементи, за да може да бъде приет бързо. Следващи, по-широки санкции ще бъдат приети вече след лятната ваканция.” - заяви пред ПАП източникът от ЕС.

Информацията за скорошно представяне на седмия санкционен пакет срещу Русия потвърди в разговор за ПАП постоянният представител на Полша в ЕС Анджей Садош.

В предишния пакет за Унгария, Словакия и Чехия беше приета дерогация за доставките на нефт по тръба, което дава на рафинериите от тези страни преимущество пред конкурентите им в други рафинерии от ЕС.

От неофициални разговори в Брюксел става ясно, че ако Унгария, Чехия и Словакия не се съгласят на налагане на ембарго върху нефта от тръбите, а може, според ПАП да се счита в голяма степен на вероятност, че това ще е така, тогава Комисията ще подкрепи предложението на Полша за налаганена на мито за руския нефт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!