Сделката за Брекзит: Някои от ключовите точки в проекта за споразумението с ЕС

OFFNews 15 ноември 2018 в 18:20 3727 0

Снимка pixabay.com

Вече са ясни основните точки, залегнали в проекта за споразумение за Брекзит, договорен от Европейския съюз и Великобритания, съобщава всекидневникът "Гардиън".

Решение за Република Ирландия и Северна Ирландия

В проекта за Брекзит се казва, че двете страни ще полагат "усилия" за бъдещи търговски споразумения, сключени 6 месеца преди края на преходния период през декември 2020 г. Ако това не се случи, ЕС и Великобритания могат съвместно да удължат този период за неопределен срок. 

В противен случай ще влезе в сила решение, което да предотврати създаването на "твърда" граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Ще се обособи митническа зона между Съюза и Великобритания, освен "ако или докато...последващо споразумение не влезе в сила".

Тази митническа територия ще обхваща всички стоки, освен рибните продукти, и ще включва съответните ангажименти за равнопоставеност, за да гарантира честна конкуренция между страните членки и Обединеното кралство. Ще има и допълнителни немитнически проверки за някои видове стоки, които преминават между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания.

Равнопоставеност

В споразумението се казва, че Обединеното кралство трябва да спазва ангажиментите за равнопоставеност при конкуренцията и държавната помощ, както и при наемането на работа, екологичните стандарти и таксуването. Целта на тези мерки е да гарантират, че бизнесът на Острова няма да подкопае индустрията в ЕС.

Брюксел настоява за "изравняване" на държавната помощ, което ще задължи английския парламент да приложи регулациите, функциониращи в Съюза. Някои клаузи ще предотвратят Лондон да понижи социалните, екологичните и трудовите регулации като например работните часове.

Търговия

Бъдещите търговски взаимоотношения между Великобритания и ЕС ще се изградят върху "единна митническа територия, предвидена в договора за Брекзит".

ЕС многократно е подчертавал, че ще позволи на английските износителите на морска храна достъп без тарифи и квоти до пазарите, ако Великобритания даде реципрочно съгласие. В споразумението за Брекзит се казва точно това.

Лондонският финансов център ще получи ограничен достъп до финансовите пазари на ЕС - подобен на този, който получават американските и японските фирми. Брюксел отдавна твърди, че това е най-доброто предложение, което Великобритания може да очаква.

Днес германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е много доволна от проекта за споразумение за Брекзит, но предупреди, че има риск той да не доведе до същинско споразумение.

"Много съм доволна, че след продължителни преговори, които не винаги бяха лесни, двете страни успяха да формулират предложение", заяви канцлерката на пресконференция в германския град Потсдам, цитирана от Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!