Вълна от оставки в британското правителство след одобрената сделка за Брекзит

OFFNews 15 ноември 2018 в 15:55 3660 0

Снимка Reuters

Вълна от оставки в британското правителство последва одобряването на проектоспоразумението за Брекзит вчера. 

Оставка подаде министърът за Брекзит Доминик Рааб, а след него оставки хвърлиха още министърът на труда и пенсиите Естер Маквей и държавният министър в министерството за Брекзит Сюела Брейвърман. 

Рааб обяви, че оставката му е в знак на протест срещу постигнатата от премиера Тереза Мей сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Със съжаление съобщавам, че след вчерашното заседание на правителството за сделката по Брекзит, подавам оставка", написа Рааб в профила си в Туитър.

Рааб обясни, че не може да приеме предложения проект по две причини. Първо, заради несъгласието си по повод особения режим за Северна Ирландия, който според него застрашава териториалната цялост на Обединеното кралство. И второ, заради режима backstop, който не е ограничен във времето и е резервен вариант за урегулиране на въпроса с границата на Северна Ирландия. Според приетия проектодокумент, ако до края на 2020 г. не се намери начин да се запази отворена ирландската граница, то Северна Ирландия и след Брекзит ще спазва правилата на единния пазар в ЕС. 

След оставката Маквей пък коментира, че постигнатата сделка не отговаря на резултатите от референдума за Брекзит. 

Постигнатото с ЕС споразумение беше прието снощи от британското правителство след интензивни преговори в последните дни. В сряда се състоя заседанието, на което Мей поиска от кабинета да приеме сделката. Заседанието продължи пет часа, но в крайна сметка завърши с приемане на проекта за документа. 

Мей получи и редица други критики от правителството и парламента. 

Тя обаче предупреди депутатите, че могат да избират между три варианта за Брекзит.

"Изборът е ясен: можем да изберем да напуснем (ЕС) без споразумение, да поемем риска да няма Брекзит или да подкрепим най-доброто споразумение, което можеше да се договори", заяви тя в реч пред парламента, цитирана от Франс прес и БТА.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх