Съветник в британско министерство подаде оставка след скандал за сексуален тормоз

OFFNews 24 януари 2018 в 17:15 2824 0

Снимка Tolga Akmen/FT

Съветникът в британското министерство на образованието Дейвид Мелър подаде оставка след скандал за сексуален тормоз на жени, наети като персонал на запазена само за мъже благотворителна проява за набиране на средства. 

Скандалът се разрази след разкрития на в. "Файненшъл таймс" за ВИП-проявата, която се е провела миналата седмица. 

За проявата били ангажирани 130 жени, които трябвало да се грижат за обслужването на около 360 бизнесмени, видни политици и финансисти.

След проявата част от жените се оплакали, че са били подложени на сексуални посегателства като опипване, нецензурни коментари, неприлични предложения и поведение, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Някои от тях са получили многократно покани "да се включат във вечеря в спалните".

"Файненшъл таймс" изпратил тайно двама души на проявата. Според вестника на наетите жени било казано да облекат оскъдни черни рокли със съответното бельо и да носят "секси" високи обувки, преди да преминат под строй пред надаващите викове на одобрение мъже. Те казали, че всички е трябвало да подпишат договор за поверителност от пет страници, от който не получили екземпляр.

Изданието посочва, че Клубът на Президентите има двама съпредседатели - лондонският предприемач на недвижими имоти Брус Ричи и Дейвид Мелър, който има фирма за луксозни стоки, същевременно управлява мрежа от училища и е неизпълнителен член на управителното тяло на образователното министерство.

Публикацията на вестника предизвика всеобщо възмущение и спешни дебати в парламента.

Пред Камарата на общините образователният министър Ан Милтън осъди остро описаното поведение и изрази изумление, че през 21-ви век е възможно да се случва подобно нещо.

Говорител на британския премиер Тереза Мей каза, че тя се почувствала неловко, четейки изнесеното от вестника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови