Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Русия с шест месеца

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2017 в 18:04 1618 1

Съветът на ЕС удължи действието на икономическите санкции срещу Русия до 31 юли догодина.

Решението е свързано с докладите, представени пред Европейския съвет от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за изпълнението на Минските споразумения. 

Съветът днес е утвърдил удължаването на санкциите с единодушие, се отбелязва в съобщението на институцията, цитирано от БТА.

Санкциите бяха въведени на 31 юли 2014 г. в отговор на действията на Русия, свързани с Украйна. В обхвата на санкциите попадат финансовият сектор, енергетиката, отбраната и изделията с двойно предназначение.

Първоначално санкциите бяха въведени за една година. 

За още шест месеца се ограничава достъпът до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества. Продължава забраната за износ и внос на оръжия, установява се забрана за износ на изделия с двойно предназначение, за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия.

Русия остава без достъп до някои технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на нефт. Запазва се до 15 март забранителният списък за издаване на визи и за запориране на имущество срещу 150 руснаци и 38 руски организации. Санкциите, свързани с незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ограничени до територията на Крим и Севастопол, остават в сила до 23 юни догодина

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови