САЩ започва разследвания на индианските училища интернати, където са починали поне 40 000 деца

OFFNews 23 юни 2021 в 12:02 2056 1

Снимка pixabay

Министърът на вътрешните работи на САЩ Деб Холанд каза, че започва пълно разследване на мрачната история на училищата интернати за индианци и ще работи за установяване на местата, където са погребани починалите в тях деца, предаде Ройтерс.

Холанд, която представляваше в Конгреса щата Ню Мексико и е първата индианка, станала американски министър, миналата година внесе законопроект, в който се предлага комисия да проучи условията в бившите пансиони за индианци.

От 1819 г., в продължение на повече от 150 години, деца от коренното население на Америка са били насилствено отделяни от племената им и изпращани в училища интернати. Много от тези деца са били подлагани на различни форми на тормоз, а съдбата на десетки хиляди остава неясна, казват активисти и изследователи.

Според някои изследователи около 40 000 деца може да са починали в интернатите или поради лошите грижи в тях, но федералното правителство не знае или не желае да каже дори колко деца са посещавали училищата, колко са починали или изчезнали от тях, или дори колко училища са съществували.

Разследването ще се съсредоточи върху деца, които са загинали, докато посещават училищата, и върху откриването на белязани гробове. Отделът ще събере възможно най-пълен отчет за училищата, къде са били разположени и кой ги е посещавал.

"Знам, че този процес ще бъде болезнен и няма да премахне болката и загубите, които толкова много от нас изпитват", каза Хааланд в изказване пред Националния конгрес на американските индианци. "Но само като признаем миналото, можем да работим към бъдеще, което всички с гордост да прегърнем."

Условията в тези училища привлякоха световно внимание миналия месец, когато племенните в Канада съобщиха за откриването на немаркираните гробове на 215 деца на мястото на бивше училище интернат за деца от коренното население.

Канадското правителство заяви, че местните училища интернати, последното от които е затворено през 1996 г., извършват "културен геноцид". Канадската Комисия за истина и помирение установи, че най-малко 4100 ученици са загинали в училищата.

Престън Макбрайд, учен от Дартмутския колеж, е документирал поне 1000 смъртни случая само за четири в над 500 училища, съществували в Съединените щати, включително училища, които не са интернати, в индиански резервати. Изследванията му обхващат смъртни случаи от 1879 до 1934 година.

Смъртните случаи са предимно от болести, довели до много висока смъртност поради лошо лечение в интернатите. Смята се, че действителният брой смъртни случаи е много по-голям.

Марша Смол, докторант от държавния университет в Монтана, използва проникващ в земята радар, за да локализира белязани гробове, включително на гробището на индианското училище Чемава в Салем, Орегон. Досега тя е намерила останки от 222 души, но казва, че се изисква още много работа, за да има пълна отчетност, тъй като оригиналните каменни маркировки са премахнати през 1960 г. Училището в Чемава все още работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

24.06 2021 в 08:23

Гнусните истории на прокажените англосаксонци, създали концентрационните лагери и масовия геноцид. Целта вероятно е не да се покаят, а да намерят основание да унищожат традиционните вероизповедания с компромати, докато бълват "на пазара" нови гадни и опасни ереси. Ако толкова ги мъчи съвестта, да направят едно обширно разследване за загиналите в Ирак над 500 000 човека, поне 100 000 от които са деца. Да забелязвате някаква активност в тази посока от щатните НПО и медийните глашатаи?